Tradycyjna jajecznica robiona na masełku, ze szczyptą soli, a niekiedy także pomidorów czy boczku to wspaniały pomysł na dobre rozpoczęcie dnia. Jeśli jednak masz ochotę na miłą, a przy tym niezwykle sycącą i obłędnie smaczną odmianę, zainspiruj się grecką kuchnią. Znajdziesz tam strapatsadę. Ale uważaj - zrobisz ją raz, a przepadniesz.
Jajecznica po grecku to pyszny i prosty sposób na zdrowe śniadanie. Jej sekret tkwi w dodatkach - a tych jest naprawdę sporo. Dzięki temu danie jest sycące, łatwe w przygotowaniu, a przy tym pełne wartości odżywczych i przede wszystkim smakuje bosko. Już pierwsze kęsy przeniosą cię na jedną z greckich wsi. Czego będziesz potrzebować, by ją przyrządzić?
Składniki:
Przygotowanie strapatsady jest naprawdę proste i niewiele różni się od robienia tradycyjnej, polskiej jajecznicy. Zacznij od sparzenia, a następnie obrania i pokrojenia w drobną kostkę pomidorów. Co dalej?
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA! Jajecznicę podawaj udekorowaną świeżą pietruszką (lub szczypiorkiem), do tego z kromką świeżego pieczywa skropionego oliwą z oliwek. Całość będzie smakowała wybornie.