• Link został skopiowany

Zapomnij o tradycyjnej jajecznicy. Zamiast boczku dodaję inny składnik. Tak ją robią w Grecji

Grecka jajecznica to doskonały pomysł na pyszne i odżywcze śniadanie. Z samego rana doda ci energii do działania i sprawi, że przez dłuższy czas nie będziesz zaglądać do lodówki. Co więcej, robi się ją naprawdę łatwo. Cały szkopuł tkwi w śródziemnomorskich dodatkach.
Zapomnij o tradycyjnej jajecznicy. Zamiast boczku dodaję inny składnik. Tak ją robią w Grecji
Zapomnij o tradycyjnej jajecznicy. Zamiast boczku dodaję inny składnik. Tak ją robią w Grecji. Fot. istockphoto.com / 50photography

Tradycyjna jajecznica robiona na masełku, ze szczyptą soli, a niekiedy także pomidorów czy boczku to wspaniały pomysł na dobre rozpoczęcie dnia. Jeśli jednak masz ochotę na miłą, a przy tym niezwykle sycącą i obłędnie smaczną odmianę, zainspiruj się grecką kuchnią. Znajdziesz tam strapatsadę. Ale uważaj - zrobisz ją raz, a przepadniesz.

Co dodać do jajecznicy, żeby była pyszna? Zainspiruj się Grecją

Jajecznica po grecku to pyszny i prosty sposób na zdrowe śniadanie. Jej sekret tkwi w dodatkach - a tych jest naprawdę sporo. Dzięki temu danie jest sycące, łatwe w przygotowaniu, a przy tym pełne wartości odżywczych i przede wszystkim smakuje bosko. Już pierwsze kęsy przeniosą cię na jedną z greckich wsi. Czego będziesz potrzebować, by ją przyrządzić?

Składniki:

  • 4 średniej wielkości jaja,
  • 1/2 kostki sera feta (ok. 100 g),
  • 3 dojrzałe i aromatyczne pomidory,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy: szczypta soli, pieprzu i oregano.
Puszysta jajecznica
Puszysta jajecznica pexels.com/Annushka Ahuja

Jak się robi jajecznicę krok po kroku? Grecki specjał dla każdego

Przygotowanie strapatsady jest naprawdę proste i niewiele różni się od robienia tradycyjnej, polskiej jajecznicy. Zacznij od sparzenia, a następnie obrania i pokrojenia w drobną kostkę pomidorów. Co dalej?

  1. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, czosnek posiekaj i wrzuć do naczynia. Podsmażaj przez 2-3 minuty.
  2. Dodaj pomidory i dalej podsmażaj, najlepiej pod przykryciem. Poczekaj, aż nadmiar soku wyparuje.
  3. Do miseczki wbij jajka, dokładnie je wybełtaj, dopraw wedle uznania i przelej całość na patelnię.
  4. Smaż na niewielkim ogniu przez kolejne 3-4 minuty cały czas mieszając, a gdy białka się zetną, posyp fetą i jeszcze chwilę potrzymaj na ogniu. Zdejmij je wtedy, kiedy osiągną twoją ulubioną konsystencję. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA! Jajecznicę podawaj udekorowaną świeżą pietruszką (lub szczypiorkiem), do tego z kromką świeżego pieczywa skropionego oliwą z oliwek. Całość będzie smakowała wybornie.

Więcej o: