• Link został skopiowany

Weź mąkę, serek wiejski i kilka drobiazgów. W kilka minut zrobisz furę mięciutkich placków

Jeśli szukasz przepisu na śniadanie, które nie tylko świetnie smakuje, lecz także dodaje energii i błyskawicznie poprawia humor, mamy dla ciebie coś świetnego. Te placuszki są mięciutkie, puszyste i delikatne, i, co ważne, zrobisz je bez cackania się z drożdżami. Wystarczy serek wiejski i kilka drobiazgów, które na pewno masz w kuchni.
Placki z serka wiejskiego
Sea Wave /Shutterstock

Nie wiem, czy na tym świecie znajdzie się chociaż jedna osoba, która nie lubi mięciutkich, cieplutkich i słodkich placuszków. Bez względu na to, czy masz kilkanaście, czy kilkadziesiąt lat, ciepłe placki z pewnością poprawią ci humor i pozwolą przerwać ciężkie dni w pracy albo w szkole. Placki na serku wiejskim zrobisz naprawdę w kilka chwil i zanim się obejrzysz, na talerzu ułoży się kopczyk puszystego i słodkiego szczęścia. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne placki ziemniaczane

Szybkie i puszyste placki z serka wiejskiego. Zakochasz się od pierwszego kęsa

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 średnie jajka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ulubione owoce do podania,
  • olej do smażenia.
Placki z serka wiejskiego
Placki z serka wiejskiegoFot. Shutterstock, NataliaPopova

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę, ja zawsze używam mąki typu 500, uważam, że sprawdza się najlepiej. Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Dodaj serek wiejski, wbij jajka i dodaj miód oraz cukier waniliowy. Całość wymieszaj lub krótko zmiksuj mikserem. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by odpoczęło, jednak nie jest to absolutnie konieczne.
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Głęboką łyżką nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta na placki i smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Żeby twoje placki z serka wiejskiego były jeszcze smaczniejsze, możesz je podrasować w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że do ciasta dodasz rozgnieciony banan, starte jabłko lub śliwki albo pomarańcze zblendowane na mus. Możesz dodać także łyżkę kakao. Pomysłów jest multum i każdy z pewnością jest wart wypróbowania. 

Więcej o: