Został ci makaron z wczoraj? Strzelczyk dodaje kilka składników i robi chrupiące kotlety

Zdarza się, że po obiedzie zostaje nam np. makaron. Niektórzy nie wiedzą, co z nim robić, a przecież szkoda go wyrzucić. Tomasz Strzelczyk ma na to świetne rozwiązanie. Jakiś czas temu zdradził przepis na przepyszne kotlety z makaronu. Brzmi dziwnie? Nic z tych rzeczy.

Tomasz Strzelczyk był jednym z uczestników czwartej edycji programu kulinarnego "MasterChef Polska", gdzie dotarł do finałowej "top 5". Wcześniej pracował w tartaku, ale gotowanie to jego największa pasja. Obecnie prowadzi bloga "Oddasz fartucha", popularny kanał w serwisie YouTube i jest niezwykle aktywny w mediach społecznościowych. Ostatnio zaprezentował przepis na kotlety z makaronu.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Kotlety z makaronu. To fantastyczny sposób na wykorzystanie klusek

Jakiś czas temu Tomasz Strzelczyk opublikował na Facebooku przepis na kotlety z makaronu i kurczaka. To bardzo proste oraz smaczne danie w duchu zero waste, dzięki któremu nie zmarnujemy żywności. - Z wierzchu chrupiące i delikatne w środku - przekonuje kucharz. Co jest potrzebne? Listę niezbędnych produktów znajdziecie poniżej. 

Składniki na kotlety z makaronu i kurczaka (na osiem sztuk):

  • makaron (najlepiej nitki) - pół kilograma,
  • filet z kurczaka,
  • ser (żółty, może też być mozzarella) - 100 gramów,
  • mąka - trzy łyżki,
  • jajka - dwie sztuki,
  • pęczek szczypiorku,
  • przyprawy - sól i pieprz do smaku, 
  • bułka tarta - do panierowania,
  • tłuszcz do smażenia.

WSKAZÓWKA! Ewentualnie do dania można dodać również odrobinę kurkumy (w proszku). Dzięki temu makaronowe kotlety zyskają ładniejszy, żółty kolor.

Jak wykorzystać pozostały makaron? Te kotlety są proste i obłędne

Przygotowanie kotletów z makaronu zacznij od posiekania ugotowanego makaronu. To samo zrób ze szczypiorkiem (może być z cebulką dymką). Teraz trzymaj się poniższej instrukcji.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w kostkę filet z kurczaka, a ser zetrzyj na tarce. Połącz w misce makaron z mięsem, serem i szczypiorkiem. 
  2. Teraz dodaj mąkę, wbij jajka oraz dopraw do smaku pieprzem i solą. Możesz dla koloru dodać odrobinę sproszkowanej kurkumy.
  3. Wymieszaj wszystko na w miarę jednolitą masę i formuj z niej kotlety. 
  4. Obtocz każdy w bułce tartej i smaż na złoty kolor na tłuszczu na wolnym ogniu.

Gotowe! Możesz podawać z sosem pieczarkowym lub serowym do ziemniaków i surówki. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: