-
Haps
-
Jak przygotować
- Najłatwiejszy przepis na pulpety. Żeby były miękkie, nie dodawaj jednego składnika
Najłatwiejszy przepis na pulpety. Żeby były miękkie, nie dodawaj jednego składnika
Pulpety to propozycja obiadowa, która chyba nie ma sceptyków. Jeśli jednak ma, prawdopodobnie może to być spowodowane nieumiejętnym przygotowaniem dania. Dziś mamy przepis na pulpeciki, które są miękkie, delikatne i pełne smaku. Warto wziąć sobie do serca jedną radę i zapamiętać, że pewien składnik jest niepotrzebny.
Pulpety to taki obiadowy pewniaczek - zawsze będzie wszystkim smakować. Bez znaczenia, w jakim sosie je podasz, mięsne kuleczki muszą być delikatne, soczyste i mięciutkie. Tutaj rada jest bardzo prosta - pulpety to nie są mielone, więc nie dodajemy do nich bułki ani tym bardziej bułki tartej. Żeby jednak związać masę, warto dodać jajko, a żeby pulpety były puszyste, należy je dobrze napowietrzyć. W tym pomoże woda gazowana.
Zobacz wideo Zobacz nasze wideo. Takiego kurczaka ze świecą szukać
Pyszne i mięciutkie pulpety. Przepis, który cię nie zwiedzie
Składniki:
- ok. 600 g mielonego mięsa,
- 1 niewielka cebula,
- 1 szklanka bulionu lub rosołu,
- 1 większe jajko,
- puszka krojonych pomidorów,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół szklanki passaty,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, oregano, szczypta chili,
- mąka,
- odrobina oliwy lub oleju.
Soczyste pulpety w sosie - sposób wykonania:
- Zacznij od wyrobienia masy mięsnej. Mielone mięso przełóż do miski, dodaj ulubione przyprawy i wbij jajko. Następnie wyrabiaj masę, aż przestanie być klejąca. Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie pulpeciki. Każdy z nich obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Następnie obsmaż pulpeciki tak, by z każdej strony mięso się zamknęło. Podsmażone pulpeciki przełóż na talerz.
- Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidory z puszki i passatę. Całość podsmażaj przez ok. 5 minut.
- Dopraw do smaku przyprawami i ziołami, wlej bulion, zamieszaj i dołóż pulpeciki. Całość duś na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem przez ok. 20 minut.