Żadne kotlety i bigosy. To najlepszy obiad na świecie. Podstawą jest tanie warzywo

Cukinia to warzywo, które może cieszyć nas cały rok. Przepisów na jej bazie jest mnóstwo. Robimy leczo, zupy krem i placki, jednak moim zdaniem najlepszą potrawą z cukinii jest cukinia faszerowana. Opcji na farsz jest wiele, dziś jednak skupimy się na cukinii faszerowanej mięsem mielonym w meksykańskim stylu. Co musisz wiedzieć? Oprósz mięsa mielonego, warto dodać posiekaną papryczkę chili, trochę czerwonej fasoli i oczywiście ser. Taki obiad to prawdziwa uczta i to bez zbytniego wysiłku.

Jakież to szczęście, że cukinię można kupić przez cały rok w każdym markecie. To warzywo wielkiego potencjału, zrobimy z niego najlepsze placki, pyszną zupę i coś, za co można się pobić, a mianowicie pyszną faszerowaną cukinię. Ten przepis sprawi, że zapomnisz o nudnych kotletach, a już sam zapach zawróci ci w głowie. Ważne jest mięso mielone i to najlepiej wołowe. Ma najwięcej smaku i do cukinii pasuje wyśmienicie. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne placki z cukinii

Cukinia faszerowana - obiad lepszy niż mielone

Składniki:

  • 3 średnie cukinie,
  • ok. 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowego,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 2 małe ostre papryczki (w zależności od upodobania),
  • 1 niewielka puszka pomidorów krojonych,
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany,
  • do posypania: świeża kolendra lub natka pietruszki,
  • starta mozzarella,
  • olej do smażenia.

Faszerowana cukinia - sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj, odetnij końcówki i przekrój wzdłuż na pół. Następnie wydrąż środek i lekko osól. Kiedy cukinia odda trochę wody, odlej ją. Następnie lekko oprósz je przyprawami i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
  2. Kiedy cukinia się piecze, przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj mięso mielone i rozdrobnij łopatką. Kiedy mięso zmieni kolor, dodaj odsączoną fasolę, posiekaną papryczkę oraz pomidory.
  3. Całość podsmażaj, aż odparuje nadmiar wody. Następnie dopraw do smaku przyprawami. Farsz powinien być dość gęsty, inaczej wypłynie z cukinii podczas pieczenia.
  4. Ostrożnie wyjmij podpieczone cukinie z piekarnika i na każdej z nich połóż porcję farszu. Dodaj mozzarellę startą na tarce. Piecz w 180 stopniach przez 10 minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Więcej o: