-
Haps
-
Jak przygotować
- Żadne kotlety i bigosy. To najlepszy obiad na świecie. Podstawą jest tanie warzywo
Żadne kotlety i bigosy. To najlepszy obiad na świecie. Podstawą jest tanie warzywo
Cukinia to warzywo, które może cieszyć nas cały rok. Przepisów na jej bazie jest mnóstwo. Robimy leczo, zupy krem i placki, jednak moim zdaniem najlepszą potrawą z cukinii jest cukinia faszerowana. Opcji na farsz jest wiele, dziś jednak skupimy się na cukinii faszerowanej mięsem mielonym w meksykańskim stylu. Co musisz wiedzieć? Oprósz mięsa mielonego, warto dodać posiekaną papryczkę chili, trochę czerwonej fasoli i oczywiście ser. Taki obiad to prawdziwa uczta i to bez zbytniego wysiłku.
Jakież to szczęście, że cukinię można kupić przez cały rok w każdym markecie. To warzywo wielkiego potencjału, zrobimy z niego najlepsze placki, pyszną zupę i coś, za co można się pobić, a mianowicie pyszną faszerowaną cukinię. Ten przepis sprawi, że zapomnisz o nudnych kotletach, a już sam zapach zawróci ci w głowie. Ważne jest mięso mielone i to najlepiej wołowe. Ma najwięcej smaku i do cukinii pasuje wyśmienicie.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne placki z cukinii
Cukinia faszerowana - obiad lepszy niż mielone
Składniki:
- 3 średnie cukinie,
- ok. 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowego,
- 2 średnie cebule,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 2 małe ostre papryczki (w zależności od upodobania),
- 1 niewielka puszka pomidorów krojonych,
- sól, pieprz, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany,
- do posypania: świeża kolendra lub natka pietruszki,
- starta mozzarella,
- olej do smażenia.
Faszerowana cukinia - sposób wykonania:
- Cukinię umyj, odetnij końcówki i przekrój wzdłuż na pół. Następnie wydrąż środek i lekko osól. Kiedy cukinia odda trochę wody, odlej ją. Następnie lekko oprósz je przyprawami i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
- Kiedy cukinia się piecze, przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj mięso mielone i rozdrobnij łopatką. Kiedy mięso zmieni kolor, dodaj odsączoną fasolę, posiekaną papryczkę oraz pomidory.
- Całość podsmażaj, aż odparuje nadmiar wody. Następnie dopraw do smaku przyprawami. Farsz powinien być dość gęsty, inaczej wypłynie z cukinii podczas pieczenia.
- Ostrożnie wyjmij podpieczone cukinie z piekarnika i na każdej z nich połóż porcję farszu. Dodaj mozzarellę startą na tarce. Piecz w 180 stopniach przez 10 minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.