Najlepsza zupa na przeziębienie. Tak pyszna, że zapomnisz o rosole

Zupa z rosołu to nie tylko pomidorowa, ogórkowa czy ryżanka. Mamy jesień, więc w naszym menu królują rozgrzewające, aromatyczne zupy i taka właśnie jest zupa curry: esencjonalna, pachnąca, o pięknym pomarańczowym kolorze. Sekretem jej smaku, poza przyprawą curry, są imbir, czosnek i cebula. Trzeba potraktować ją jak źli ludzie traktowali czarownice w średniowieczu - podpalić.

Rosół to nieodłączny element niedzielnego menu i bywa, że zostaje na następny dzień. I na następny. I następny... Jest bazą do wielu zup, najczęściej stawiamy na pomidorową lub ogórkową, ale my dziś mamy dla ciebie coś w sam raz na jesień. Zupa curry świetnie rozgrzewa, syci i zaskakuje smakiem. Jeśli masz wczorajszy rosół, potrzebujesz zaledwie kilku dodatków i przypraw. Jednak głównym nośnikiem smaku jest cebula. Należy ją mocno opalić. No i czosnek - w tym przepisie nie trzeba go obierać.

Zobacz wideo Zobacz nasze triki na najlepszy rosół

Lepsza niż rosół. Zupa curry to zamiennik termoforu

Składniki:

  • ok. 1,5 l rosołu (najlepszy jest rosół na indyku, ale może być dowolny),
  • 5 cebul,
  • 2 niewielkie główki czosnku,
  • korzeń imbiru (ok. 6-7 cm),
  • 3 marchewki,
  • kilka kulek ziela angielskiego i 4-5 listków laurowych,
  • 1 opakowanie przyprawy curry lub 1 łyżka pasty curry,
  • natka pietruszki lub kolendra.

Sposób wykonania:

  1. Cebule obierz z łupin i przekrój na pół. Następnie włóż na dno suchego garnka i mocno je przypal. Kiedy zbrązowieją, dodaj łyżkę oleju i przewróć je na drugą stronę. Następnie dodaj główki czosnku przekrojone w poprzek na pół. Całość smaż na mocnym ogniu, aż cebula będzie brązowa, a czosnek wyraźnie zmięknie.
  2. Kiedy czosnek i cebula są już pięknie przypalone, dodaj drobno posiekany imbir i podsmażaj wszystko jeszcze przez 3 minuty.
  3. Drewnianą łopatką zeskrob przypalenia z dna garnka i zalej całość rosołem. Dodaj obraną i pokrojoną marchewkę. Dołóż ziele angielskie oraz liście laurowe i na wolnym ogniu gotuj, aż marchewka będzie miękka.
  4. Do zupy dodaj curry i gotuj jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

W oryginalnym przepisie na zupę curry wywar gotowany jest na golonkach z indyka i porcji rosołowej z kurczaka lub kaczki, natomiast rosół świetnie zastąpi drobiowy wywar. Zupę curry możesz podawać na mnóstwo sposobów: z mięsem z rosołu, z pulpecikami z mięsa mielonego, z ulubionym makaronem czy tak jak ja - z jajkiem na twardo albo sadzonym.

Więcej o: