Czy gruszki nadają się do ciasta? Tak i to bardzo. Dzięki nim możesz stworzyć przepyszny wypiek, który zachwyci każde podniebienie. Połączenie słodkich owoców z intensywnym smakiem czekolady to twist, który naprawdę warto wypróbować. Skusisz się na kawałek?
3
Fot. Archiwum prywatne
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto czekoladowe z gruszkami to doskonały wybór na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do popołudniowej kawy, smaczny poczęstunek dla niezapowiedzianych gości, a nawet jako elegancki wypiek na świąteczny stół. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymaga dużej liczby składników, a przy tym efektownie prezentuje się na talerzu.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Czy gruszki nadają się do ciasta? Zatop je w czekoladowej masie i się przekonaj
Przepis na czekoladowy wypiek z owocami nie zawiera cukru ani mąki pszennej, a mimo to zaskakuje bogatym smakiem. Choć to lżejsza wersja deseru, nikt nie rozpozna, że do jego przygotowania użyto zdrowszych zamienników. Dzięki temu mogą się nim zajadać również osoby będące na diecie. Poniżej znajduje się lista składników potrzebnych do przygotowania ciasta w tortownicy o średnicy 24 cm.
150 g mąki orkiszowej jasnej,
50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
125 g maślanki,
40 g kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 jajka,
kawałek startej laski wanilii,
150 g erytrytolu,
120 ml oleju rzepakowego,
pół tabliczki gorzkiej czekolady 80 proc. kakao,
2 gruszki.
Proste ciasto z gruszkami nie jest trudne. Wystarczy kilka ruchów i gotowe
Do zrobienia ciasta czekoladowego potrzebujesz dwóch misek i miksera, co sprawia, że cały proces jest szybki i bezproblemowy. Kilka minut miksowania, a po niecałej godzinie w piekarniku będzie można częstować bliskich.
Gruszki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry.
W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli: mąkę orkiszową jasną i ciemną, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
W drugiej misce ubij jajka z erytrytolem, aż masa stanie się jasna i puszysta.
Stale miksując, dodawaj stopniowo olej oraz maślankę.
Przelej mokre składniki do suchych, dodaj posiekaną czekoladę, startą wanilię i sylikonową łopatką mieszaj do połączenia się wszystkich składników.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj cienką warstwą tłuszczu.
Przełóż ciasto do formy i równomiernie wbij w nie gruszki.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni w trybie góra-dół i piecz ciasto ok. 45 minut, do suchego patyczka.
PORADA! Przygotowując owoce, zostaw skórkę na gruszkach. Dzięki temu będą smaczniejsze i nadadzą ciastu ciekawszą strukturę. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.