Babka piaskowa to ciasto, które robi się naprawdę błyskawicznie. Znalazłam przepis na babkę piaskową w zeszycie mojej mamy, który prowadzi już ponad trzydzieści lat. Ten przepis ma od swojej starszej siostry. Tak smakowała babka piaskowa niemal czterdzieści lat temu. Babka za każdym razem wychodzi delikatna, wilgotna i słodziutka, jednak zmieniłam jedną rzecz. W przepisie jest margaryna - ja użyłam masła. Jeśli babka kojarzy ci się jedynie z Wielkanocą, to niech stanie się - tak jak u mnie - najlepszym weekendowym ciastem.
Zobacz wideo Zobacz obłędny przepis na ciasto ryżowe
Szybka babka piaskowa - przepis idealny na weekend i święta
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mąki pszennej (użyłam typu 650),
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 250 g masła,
- 4 łyżki oleju.
Babka piaskowa - sposób wykonania:
- Do rondelka włóż masło i dodaj olej. Zagotuj i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
- Do garnka wbij jajka i dodaj oba cukry. Mikserem na wysokich obrotach ubij wszystko na jasną masę.
- Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj i stopniowo dodawaj do jajek ubitych z cukrem, miksując, tym razem na wolniejszych obrotach.
- Kiedy składniki się połączą, dodaj roztopione masło. Jeszcze chwilę miksuj, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Przygotuj formę keksową i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie przelej ciasto do foremki i włóż do gorącego piekarnika. Piecz przez godzinę i 5 minut - tyle mniej więcej potrzebuje ciasto, by wbity patyczek był suchy.
Tak przygotowana babka będzie mięciutka i wilgotna nawet do następnego piątku. Po upieczeniu udekoruj ją, jak tylko chcesz. Polej polewą z białej czekolady, możesz użyć lukru (polecam lukier cytrynowy) lub po prostu oprócz cukrem pudrem.