• Link został skopiowany

Zrobiłam dżem z dyni i pomarańczy. Po jednym dniu słoik był pusty. Tylko 4 składniki i godzinka roboty

Październik to miesiąc typowo dyniowy, więc warto maksymalnie go wykorzystać. Oprócz zupy krem, ciasta i frytek koniecznie zrób też dżem z dyni i pomarańczy. Znam łatwy przepis, którym chętnie się z tobą podzielę.
Przepis na dżem z dyni i pomarańczy premat/iStock
Przepis na dżem z dyni i pomarańczy premat/iStock

Z dyni można przygotować praktycznie wszystko: konfitury, powidła, zupy, placki, sos do mięsa albo makaronu, ciasteczka, musy czy koktajle. Jest bardzo zdrowa, bo zawiera m.in. beta-karoten, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Ja co sezon robię dyniowy dżem, który świetnie pasuje do naleśników, kanapek, rogalików oraz racuchów.

Zobacz wideo Pyszne ciasta z dynią - wypróbuj nasze przepisy

Jak zrobić dżem z dyni i pomarańczy? Potrzebujesz czterech składników

Przepisem na dyniowy dżem dawno temu podzieliła się ze mną babcia. Jest prawdziwą znawczynią, bo hoduje to warzywo w ogrodzie. Będą ci potrzebne następujące składniki:

  • 50 dag oczyszczonego miąższu z dyni,
  • 3 pomarańcze,
  • 1 cytryna,
  • 40 dag cukru.

Przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu, a smarowidło jest naprawdę przepyszne. Łagodny smak dyni rewelacyjnie komponuje się z cytrusami, które dodają nuty kwasowości i wyrazistości. Jeśli wolisz bardziej słodkie przetwory, zamiast cytryny możesz użyć jednego jabłka.

PORADA! Dżem można wzbogacić szczyptą cynamonu albo kardamonu.

Jak zrobić dżem z dyni i pomarańczy?
Jak zrobić dżem z dyni i pomarańczy? Fot. Tomasz Waszczuk / Agencja Wyborcza.pl

Przepis na dżem z dyni. Słoiki będą znikać w ekspresowym tempie

Idealny dżem z dyni powinien mieć kremową konsystencję. Warto przygotować od razu kilka słoików, bo jest tak dobry, że wszyscy domownicy będą chcieli używać go do smarowania grzanek. Oto krótka instrukcja:

  1. Zetrzyj dynię na tarce na grubych oczkach i włóż do garnka.
  2. Dodaj cukier i wymieszaj.
  3. Opłucz i sparz cytrynę oraz pomarańcze.
  4. Odetnij końcówki cytrusów, przekrój je na pół, usuń pestki.
  5. Musisz wyfiletować pomarańcze, czyli wyciąć same cząstki bez skórki i błonek.
  6. Zblenduj pomarańcze i cytryny.
  7. Gotuj dynię z cukrem przez 10 minut. Po upływie tego czasu dodaj pomarańczowo-cytrynową papkę.
  8. Wymieszaj wszystko i smaż pół godziny.
  9. Przełóż dżem do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do wystygnięcia.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: