Z dyni można przygotować praktycznie wszystko: konfitury, powidła, zupy, placki, sos do mięsa albo makaronu, ciasteczka, musy czy koktajle. Jest bardzo zdrowa, bo zawiera m.in. beta-karoten, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Ja co sezon robię dyniowy dżem, który świetnie pasuje do naleśników, kanapek, rogalików oraz racuchów.
Przepisem na dyniowy dżem dawno temu podzieliła się ze mną babcia. Jest prawdziwą znawczynią, bo hoduje to warzywo w ogrodzie. Będą ci potrzebne następujące składniki:
Przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu, a smarowidło jest naprawdę przepyszne. Łagodny smak dyni rewelacyjnie komponuje się z cytrusami, które dodają nuty kwasowości i wyrazistości. Jeśli wolisz bardziej słodkie przetwory, zamiast cytryny możesz użyć jednego jabłka.
PORADA! Dżem można wzbogacić szczyptą cynamonu albo kardamonu.
Idealny dżem z dyni powinien mieć kremową konsystencję. Warto przygotować od razu kilka słoików, bo jest tak dobry, że wszyscy domownicy będą chcieli używać go do smarowania grzanek. Oto krótka instrukcja:
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.