-
Haps
-
Jak przygotować
- Weekend bez niego nie istnieje. Ziołowy chlebek robię na dwie blaszki. Znikają nawet okruszki
Weekend bez niego nie istnieje. Ziołowy chlebek robię na dwie blaszki. Znikają nawet okruszki
Są takie przepisy, które mimo tego, że przygotowujemy regularnie, nie nudzą się nawet odrobinę. W moim przypadku jest to przepis, który robię co weekend od wielu lat. Chlebek ziołowy to gratka dla miłośników pieczywa i wspólnego podjadania podczas spotkań ze znajomymi lub przy filmowym seansie. Jak go zrobić? Jak chlebek, to i masło - nie żałuj go.
Rwany chlebek ziołowy to nie takie zwykłe pieczywo, jakie kupujemy każdego ranka w piekarni. To świetna przekąska na imprezę i jak tylko pojawia się na stole, każdy natychmiast wyciąga ręce, by urwać kawałeczek mięciutkiego chlebka z mnóstwem masła ziołowego. Jak zrobić ten pyszny i aromatyczny wypiek? Może wygląda jak coś skomplikowanego, ale gwarantujemy - można go robić niemal z zamkniętymi oczami.
Ziołowy chlebek - mięciutki i puszysty
Składniki:
- 600 g mąki pszennej (typ 500 będzie w sam raz),
- 40 g świeżych drożdży,
- ok. 300 ml letniej, przegotowanej wody,
- płaska łyżka soli (lub mniej),
- 3-4 łyżki oliwy,
- łyżeczka cukru.
Masło ziołowo-czosnkowe:
- 1 kostka masła (200 g),
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- łyżeczka suszonego oregano,
- 4 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Rwany chlebek ziołowy - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miseczki wkrusz drożdże i rozgnieć je z cukrem. Dodaj połowę ciepłej wody i dwie łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
- Do większej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, resztę wody oraz sól. Zacznij zagniatać, a kiedy ciasto będzie już niemal jednolite, dodaj oliwę. Zagniataj jeszcze chwilę, a następnie odstaw, by ciasto urosło.
- W tym czasie przygotuj masło ziołowe. Masło włóż do rondelka i roztop. Gdy będzie płynne, dodaj posiekaną natkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz oraz oregano. Dokładnie wymieszaj.
- Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na blat podsypany mąką i rozwałkuj. Następnie pędzelkiem nałóż na ciasto masło ziołowe i ostrym nożem wytnij z ciasta paski o szerokości ok. 5 cm. Następnie każdy pasek zwiń w rulonik.
- Przygotuj formę do pieczenia, ja używam tortownicy. Wyłóż ją papierem i pionowo włóż do niej roladki z ciasta chlebowego. Powinny być ułożone dość ciasno jedna obok drugiej.
- Ułożone ciasto na chlebek dodatkowo posmaruj z wierzchu masłem ziołowym. Blaszkę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez 50 minut.