Weekend bez niego nie istnieje. Ziołowy chlebek robię na dwie blaszki. Znikają nawet okruszki

Są takie przepisy, które mimo tego, że przygotowujemy regularnie, nie nudzą się nawet odrobinę. W moim przypadku jest to przepis, który robię co weekend od wielu lat. Chlebek ziołowy to gratka dla miłośników pieczywa i wspólnego podjadania podczas spotkań ze znajomymi lub przy filmowym seansie. Jak go zrobić? Jak chlebek, to i masło - nie żałuj go.

Rwany chlebek ziołowy to nie takie zwykłe pieczywo, jakie kupujemy każdego ranka w piekarni. To świetna przekąska na imprezę i jak tylko pojawia się na stole, każdy natychmiast wyciąga ręce, by urwać kawałeczek mięciutkiego chlebka z mnóstwem masła ziołowego. Jak zrobić ten pyszny i aromatyczny wypiek? Może wygląda jak coś skomplikowanego, ale gwarantujemy - można go robić niemal z zamkniętymi oczami. 

Zobacz wideo

Ziołowy chlebek - mięciutki i puszysty

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej (typ 500 będzie w sam raz),
  • 40 g świeżych drożdży,
  • ok. 300 ml letniej, przegotowanej wody,
  • płaska łyżka soli (lub mniej),
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • łyżeczka cukru.

Masło ziołowo-czosnkowe:

  • 1 kostka masła (200 g),
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Rwany chlebek ziołowy - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miseczki wkrusz drożdże i rozgnieć je z cukrem. Dodaj połowę ciepłej wody i dwie łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, resztę wody oraz sól. Zacznij zagniatać, a kiedy ciasto będzie już niemal jednolite, dodaj oliwę. Zagniataj jeszcze chwilę, a następnie odstaw, by ciasto urosło.
  3. W tym czasie przygotuj masło ziołowe. Masło włóż do rondelka i roztop. Gdy będzie płynne, dodaj posiekaną natkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz oraz oregano. Dokładnie wymieszaj.
  4. Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na blat podsypany mąką i rozwałkuj. Następnie pędzelkiem nałóż na ciasto masło ziołowe i ostrym nożem wytnij z ciasta paski o szerokości ok. 5 cm. Następnie każdy pasek zwiń w rulonik.
  5. Przygotuj formę do pieczenia, ja używam tortownicy. Wyłóż ją papierem i pionowo włóż do niej roladki z ciasta chlebowego. Powinny być ułożone dość ciasno jedna obok drugiej.
  6. Ułożone ciasto na chlebek dodatkowo posmaruj z wierzchu masłem ziołowym. Blaszkę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez 50 minut.
Więcej o: