Tego jeszcze nie grali. Pizza na tym spodzie to petarda. Ani m±ki, ani drożdży - zakochasz się

Nie ma co się oszukiwać - wszyscy kochamy pizzę i możemy się jedynie sprzeczać o to, z jakimi dodatkami jest najlepsza. Dzi¶ jednak nie będziemy skupiać się zanadto na dodatkach, a na tapet weĽmiemy spód. To wielu osobom nie mie¶ci się w głowie, a Włosi mog± dostać palpitacji serca - nie będzie w przepisie ani m±ki, ani drożdży.

Nie istnieje jedna wersja pizzy. Weźmy chociażby pizzę neapolitańską, rzymską, chicagowską lub pizzę po polsku na grubym cieście z kiełbasą. Tamte pizze łączy jedna rzecz - są zrobione na cie¶cie drożdżowym. Jednak dziś troszeczkę pokombinujemy i podpowiemy wam, jak zrobić zupełnie inny spód do pizzy. Jeśli jesteś osobą ciekawą nowych smaków lub po prostu z jakiegoś powodu ograniczasz w swojej diecie węglowodany bądź nie służy ci gluten, zrób pizzę na spodzie z kalafiora. Jest naprawdę przepyszny i zdziwisz się, jak łatwo i szybko go przygotujesz.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Pizza na nietypowym spodzie. Zamiast mąki użyj kalafiora

Składniki:

  • 1 średni kalafior,
  • 1 jajko,
  • ok. 50 g startego twardego sera, może być parmezan,
  • 1 łyżka twarogu,
  • odrobina soli,
  • dodatkowo: sos pomidorowy, kilka plasterków szynki, mozzarella, pieczarki, cebula i inne ulubione dodatki.

Pizza na spodzie z kalafiora - sposób wykonania:

  1. Z kalafiora oberwij liście i zetrzyj go na tarce lub rozdrobnij malakserem na małe kawałeczki przypominające drobną kaszę. Następnie wsyp na 2-3 minuty do gotującej się wody.
  2. Podgotowany kalafior porządnie odciśnij w ściereczce, by pozbyć się jak największej ilości wody.
  3. Kalafior przełóż do miski, dodaj jajko, ser oraz twaróg i sól. Możesz dodać także trochę suszonego oregano. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą, dość zwartą masę.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wyłóż na nią masę na spód do pizzy i uformuj owalny placek. Wyrównaj i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz do zarumienienia. Powinno to zająć mniej niż 10 minut.
  5. Na podpieczony spód wyłóż porcję sosu pomidorowego. Następnie połóż na pizzy swoje ulubione dodatki i ponownie włóż do piekarnika. Piecz, aż ser się rozpuści.

Taka pizza jest zdecydowanie łatwiejsza i szybsza do wykonania niż na tradycyjnym cieście. Nie trzeba zagniatać, brudzić sobie rąk mąką i czekać, aż ciasto wyrośnie. Jeśli więc kochasz pizzę, ale nie boisz się nowych smaków, placek na takim pysznym, warzywnym spodzie na pewno na stałe zagości w twoim domowym menu.

Więcej o: