Jak zrobić pulpety? Mięsne kulki będą mięciutkie i soczyste dzięki jednej zasadzie

Pulpety to jeden z takich obiadowych pewniaczków - mało kto ich nie lubi i naprawdę trudno je zepsuć. Bez względu na to, czy podasz pulpety w sosie koperkowym, pomidorowym, czy pieczarkowym, najważniejsza jest ich konsystencja. Żeby pulpety nie wyszły twarde, trzymaj się ważnej zasady. Dotyczy jednego składnika.

Nie wiem, czy ktoś nie lubi pulpetów, ale jeśli jakimś cudem znajdzie się taki człowiek, można wysnuć jeden wniosek - nie jadł nigdy naprawdę dobrych. Pewnie trafiły się jakieś niedoprawione, twarde i pozbawione smaku, a wbrew pozorom zrobienie dobrych pulpetów wcale nie jest takie oczywiste. Żeby były naprawdę smaczne, trzeba zdać sobie sprawę, że to nie są małe mielone. Masa mięsna na pulpety powinna być dużo delikatniejsza i luźniejsza, więc jajko w tym przypadku wszystko może zrujnować. Uważaj też na bułkę, nie powinno być jej za dużo. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Jak zrobić pulpety w sosie? Ten przepis zagwarantuje obiadowy sukces

Składniki:

  • ok. 600 g mielonego mięsa,
  • 1 niewielka cebula,
  • 1 szklanka bulionu lub rosołu,
  • 1 mała bułka namoczona w mleku lub bulionie,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół szklanki passaty,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, oregano, szczypta chili,
  • mąka,
  • odrobina oliwy lub oleju.

Pulpety w sosie pomidorowym - sposób wykonania:

  1. Zacznij od wyrobienia masy mięsnej. Mielone mięso przełóż do miski, dodaj ulubione przyprawy oraz namoczoną i odciśniętą bułkę. Następnie wyrabiaj masę, aż przestanie być klejąca. Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie pulpeciki. Każdy z nich obtocz w mące.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Następnie obsmaż pulpeciki tak, by z każdej strony mięso się zamknęło. Podsmażone pulpeciki przełóż na talerz.
  3. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidory z puszki i passatę. Całość podsmażaj przez ok. 5 minut.
  4. Dopraw do smaku przyprawami i ziołami, wlej bulion, zamieszaj i dołóż pulpeciki. Całość duś na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Pulpety w sosie pomidorowym możesz zamrozić lub zawekować. Wówczas włóż porcję dania do słoika i pasteryzuj w garnku z wrzątkiem przez 20 minut od czasu zagotowania. Pyszne i soczyste pulpety możesz także dodawać do zup i różnych sosów, jednak nie zapominaj o tej zasadzie: pulpety i jajka nie idą ze sobą w parze. 

Więcej o: