Idealny do mięs i burgerów. Ten pyszny dżem zrobisz z taniego warzywa

Nie da się ukryć, że cebula to warzywo ogromnego potencjału i kuchnia polska byłaby bez niej w jakiś sposób niekompletna. Dziś znów bierzemy na tapet cebulę, ale nie będziemy robić z niej zupy ani dodawać do sałatek. Ten przepis sprawi, że babcia złapie się za serce, a chodzi o dżem.

Kiedy słyszymy słowo "dżem", od razu przychodzą nam na myśl słodkie przetwory z truskawek, malin, wiśni czy śliwek. Może to wydać się dziwne, ale pyszny dżem możemy zrobić także z cebuli. Będzie lekko słodki z nutą umami, świetnie będzie więc pasował do mięs i burgerów. Szczególnie dobrze łączy się z pieczonym drobiem, zwłaszcza kaczką. Przepis na dżem z cebuli jest naprawdę banalny, nie zawiera wielu składników, ale warto pamiętać o winie. Dodatek wina sprawi, że dżem z cebuli będzie bogatszy o wytrawne nuty. Nie czekaj, tylko łap za patelnię i do pracy.

Zobacz wideo Co zrobić, by nie płakać podczas krojenia cebuli? Mamy na to sposób

Dżem z cebuli - przepis idealny do mięs i nie tylko

Składniki:

  • 0,5 kg cebuli, obojętnie, czy białe,j czy czerwonej,
  • 50 g cukru,
  • 120 ml wytrawnego wina - białego lub czerwonego, z białym konfitura będzie lżejsza,
  • 2 pełne łyżki miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • sól, pieprz, odrobina kminu.

Dżem z cebuli - sposób wykonania:

  1. Zacznij od cebuli. Obierz ją i pokrój w piórka, jeśli cebule są duże - w półpiórka.
  2. Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki rondel i wsyp do niego cukier. Na bardzo wolnym ogniu podgrzewaj, aż zacznie się topić. Mieszaj szpatułką, aż powstanie karmel. Pamiętaj, by robić to na minimalnym ogniu.
  3. Dodaj miód oraz pokrojoną cebulę i lekko ją osól - pominna puścić sok. Wymieszaj i duś, aż cebula całkowicie zmięknie i stanie się przezroczysta.
  4. Do miękkiej cebuli dodaj miód, wino oraz sos sojowy i pieprz z kminkiem. Duś całość dalej, aż alkohol odparuje, a cebula pięknie się skarmelizuje. W razie potrzeby dodaj więcej soli.
  5. Kiedy uzyskasz już gęstą konfiturę, przełóż ją do słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia. Możesz ją także zapasteryzować.
Więcej o: