Idealny do mięs i burgerów. Ten pyszny dżem zrobisz z taniego warzywa
Nie da się ukryć, że cebula to warzywo ogromnego potencjału i kuchnia polska byłaby bez niej w jakiś sposób niekompletna. Dziś znów bierzemy na tapet cebulę, ale nie będziemy robić z niej zupy ani dodawać do sałatek. Ten przepis sprawi, że babcia złapie się za serce, a chodzi o dżem.
Kiedy słyszymy słowo "dżem", od razu przychodzą nam na myśl słodkie przetwory z truskawek, malin, wiśni czy śliwek. Może to wydać się dziwne, ale pyszny dżem możemy zrobić także z cebuli. Będzie lekko słodki z nutą umami, świetnie będzie więc pasował do mięs i burgerów. Szczególnie dobrze łączy się z pieczonym drobiem, zwłaszcza kaczką. Przepis na dżem z cebuli jest naprawdę banalny, nie zawiera wielu składników, ale warto pamiętać o winie. Dodatek wina sprawi, że dżem z cebuli będzie bogatszy o wytrawne nuty. Nie czekaj, tylko łap za patelnię i do pracy.
Zobacz wideo Co zrobić, by nie płakać podczas krojenia cebuli? Mamy na to sposób
Dżem z cebuli - przepis idealny do mięs i nie tylko
Składniki:
- 0,5 kg cebuli, obojętnie, czy białe,j czy czerwonej,
- 50 g cukru,
- 120 ml wytrawnego wina - białego lub czerwonego, z białym konfitura będzie lżejsza,
- 2 pełne łyżki miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- sól, pieprz, odrobina kminu.
Dżem z cebuli - sposób wykonania:
- Zacznij od cebuli. Obierz ją i pokrój w piórka, jeśli cebule są duże - w półpiórka.
- Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki rondel i wsyp do niego cukier. Na bardzo wolnym ogniu podgrzewaj, aż zacznie się topić. Mieszaj szpatułką, aż powstanie karmel. Pamiętaj, by robić to na minimalnym ogniu.
- Dodaj miód oraz pokrojoną cebulę i lekko ją osól - pominna puścić sok. Wymieszaj i duś, aż cebula całkowicie zmięknie i stanie się przezroczysta.
- Do miękkiej cebuli dodaj miód, wino oraz sos sojowy i pieprz z kminkiem. Duś całość dalej, aż alkohol odparuje, a cebula pięknie się skarmelizuje. W razie potrzeby dodaj więcej soli.
- Kiedy uzyskasz już gęstą konfiturę, przełóż ją do słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia. Możesz ją także zapasteryzować.