Zupa gyros to moje ostatnie objawienie. Wygrywa nawet z rosołem, a to przez mięso

Zupa gyros będzie świetną odmianą od oklepanych rosołów i pomidorówek, ponieważ na naszych stołach jest rzadkością i pora to zmienić. Zupa gyros jest pyszna, aromatyczna i treściwa, śmiało można powiedzieć, że nie ma lepszej opcjo obiadowej na zimne i pochmurne dni. Jedyne, o czym musisz wiedzieć, to mięso - ono jest podstawą smaku.

Zupa gyros to przepis bez wątpienia inspirowany klasycznym greckim fast foodem. Gyros to aromatycznie doprawione kawałki mięsa i warzywa zawinięte w pitę. W przypadku zupy nie będzie niestety grillowanego pieczywa, za to będzie mnóstwo innych pyszności w tym delikatne mięso. No właśnie, jakie mięso wybrać do zupy gyros? Jeśli znasz sałatkę o tej samej nazwie, prawdopodobnie od razu na myśl przyjdzie ci pierś z kurczaka. Niestety, błąd. Pierś z kurczaka zostaw do warstwowej sałatki, do zupy użyj innej części drobiu. Postaw na mięso z udek kurczaka albo indyka. To mięso ma zdecydowanie więcej smaku i aromatu, więc do zupy gyros sprawdzi się idealnie. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Zupa gyros. Bije na głowę wszelkie rosoły i pomidorówki tego świata

Składniki:

  • ok. 800 g tłustszego mięsa z kurczaka lub indyka (po usunięciu kości),
  • 500 g pieczarek,
  • 4 papryki (najlepiej użyć kolorowych),
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 większe czerwone cebule,
  • 1 litr bulionu, może być warzywny,
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 4 łyżki ketchupu,
  • sól, pieprz, przyprawa gyros, słodka i ostra papryka.

Zupa gyros - sposób wykonania:

  1. Mięso z kurczaka lub indyka pokrój w kostkę, następnie przełóż do miski, dopraw do smaku przyprawami (nie żałuj przyprawy gyros) i marynuj w lodówce przez 2-3 godziny. W międzyczasie przygotuj i pokrój warzywa - paprykę w paski, cebulę w piórka, pieczarki w plastry, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotuj większy garnek, najlepiej z grubym dnem. Rozgrzej w nim odrobinę oliwy i podsmaż kurczaka. Kiedy lekko się zarumieni, zalej go bulionem. Gotuj na wolnym ogniu.
  3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i zeszklij cebulę. Następnie dodaj czosnek i kiedy uwolni swój aromat, przełóż całość do garnka.
  4. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki. Kiedy odparuje z nich nadmiar wody, lekko je osól. Podobnie przełóż do garnka. Dodaj także pokrojoną paprykę oraz kukurydzę odsączoną z zalewy. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. pół godziny.
  5. Pod koniec gotowania dodaj do zupy ketchup lub koncentrat, śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj gorącą, możesz udekorować ją posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Ta zupa jest naprawdę pyszna, ale ma jeszcze jedną zaletę. Najlepiej ugotuj ją z podwójnej lub bawet potrójnej porcji, ponieważ to jedna z tych potraw, które z czasem nabierają charakteru. Najlepsza będzie na drugi lub nawet na trzeci dzień. 

Więcej o: