• Link został skopiowany

Babcia tylko tak robiła grochówkę. Była przepyszna i tak sycąca, że wystarczyło pół talerza

Grochówka to jedna z tych zup, do której Polacy mają wyjątkowy sentyment. Jednym kojarzy się z czasami w wojsku, innym - z babciną kuchnią. Dziś przedstawimy przepis na grochówkę, której nie powstydziłaby się żadna babcia. Moja robiła grochówkę po prostu mistrzowską. A chodziło o wkładkę. Babcia oszczędzała na wszystkim, ale nie na mięsie do zupy. Dziś robię tak samo i każdy się zajada, aż miło.
Grochówka
Fot. fotek/iStock

Jak zrobić grochówkę, żeby była gęsta, treściwa, pełna smaku i aromatu? To wbrew pozorom jedna z najłatwiejszych polskich zup, ale trzeba zadbać o składniki dobrej jakości. Oprócz żółtego grochu bardzo ważny jej wywar. Musi być mocno mięsny, najlepiej z dużą ilością wędzonki. Ten przepis na grochówkę pamiętam jeszcze z dzieciństwa, gdzie tylko ciężko pracujący dziadek był w stanie zjeść całą porcję - wszystkim wystarczyło pół. To nawet dobrze, bo zupa zostawała na drugi dzień, a wtedy była jeszcze pyszniejsza. Oto przepis babci na zupę grochową, lepszego nie znajdziesz w całym internecie. 

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Grochówka - przepis na zupę jak za dawnych lat. Babcia robiła ją tylko tak

Składniki:

  • ok. 500 g łuskanego grochu,
  • 500 g wędzonych żeberek wieprzowych, 
  • 2 laski wędzonej kiełbasy (najlepiej swojskiej),
  • kawałek wędzonego boczku,
  • 1 większa cebula,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, 
  • opcjonalnie trochę soku z kiszonej kapusty.

Grochówka na wędzonce - sposób wykonania:

  1. Dzień wcześniej namocz groch. Wsyp go do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw w lodówce na całą noc, by napęczniał.
  2. Następnego dnia zacznij przygotowywać zupę. Włóż do garnka żeberka i zalej je wodą, oczywiście wcześniej podziel je na kawałki. Następnie całość zagotuj i kiedy zbierze się szum, zdejmij go i dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Do wywaru dodaj groch (wcześniej możesz go przepłukać, wówczas zupa nie będzie aż tak zawiesista) oraz obraną i pokrojoną włoszczyznę. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę i gotuj całość na wolnym ogniu, aż mięso i groch zaczną robić się miękkie.
  4. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Boczek wytop na patelni, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i całość podsmażaj przez ok. 7 minut. Następnie dodaj majeranek i kiedy przyprawa uwolni swój aromat, dodaj całość do zupy.
  5. Do zupy dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut. Kiedy groch będzie już miękki, dodaj posiekaną natkę i sok z kapusty, jeśli go używasz. Gotuj jeszcze chwilkę i podawaj, najlepiej z grubą pajdą świeżego chleba.

Jeśli chcesz, żeby twoja grochówka była jeszcze bardziej treściwa, dodaj kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę. Ja nie przepadam za ziemniakami w zupie, dlatego nie zawarłam ich w liście składników. Opcjonalnie możesz dodać także łyżeczkę koncentratu pomidorowego, jeśli chcesz podkręcić smak i poprawić kolor zupy, ale to także jedna z opcji. 

Więcej o: