Jak zrobić pieczonego kurczaka, żeby był soczysty jak nigdy wcześniej? Nie kładź go bezpośrednio na blasze, tylko posadź go na butelce piwa. Może brzmi to nietypowo, ale kurczak pieczony na butelce jest tak pyszny, że na dobre porzucisz inne formy przygotowania tego mięsa. To prosty przepis, ale ten smak będzie ci się śnił po nocach.
Zobacz wideo Zobacz przepis na qurrito z kurczakiem
Kurczak pieczony na butelce - wymarzona kolacja na każdą okazję
Składniki:
- 1 kurczak w całości (bez podrobów),
- kilka ziemniaków,
- 2-3 marchewki,
- butelka piwa,
- 4-5 ząbków czosnku,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, zioła prowansalskie,
- odrobina oliwy.
Kurczak na butelce - sposób wykonania:
- Kurczaka osusz i oprósz przyprawami. Wcześniej możesz natrzeć mięso odrobiną oliwy i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Butelkę z piwem otwórz i odlej szklankę - przyda się później. Przygotuj brytfannę i włóż do niej pokrojone na kawałki warzywa. Oprósz solą, pieprzem i odrobiną tymianku.
- Kurczaka posadź na butelce z piwem. Butelkę połóż na środku brytfanny i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Podczas pieczenia co jakieś 10 minut podlewaj mięso piwem. Piecz przez około godzinę. Na około 15 minut przed końcem pieczenia możesz włączyć funkcję termoobiegu, by skórka się zarumieniła.
Wskazówka: Zanim włożysz kurczaka na butelkę z piwem, usuń etykietę. Zakapslowaną butelkę namocz chwilę w ciepłej wodzie i gąbką lub delikatnym druciakiem usuń mokrą etykietę, by podczas pieczenia związki chemiczne nie przenikały do mięsa.