• Link został skopiowany

Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Jeden wybór jest słuszny

Kochasz placki ziemniaczane, ale ciągle wychodzi ci paciajka, są rozwodnione i po prostu pozbawione smaku? Pewnie nie zwracasz uwagi w sklepie. A na co zwracać uwagę podczas kupowania ziemniaków na placki ziemniaczane? To ważna wiedza.
placki ziemniaczane
robert6666 / Getty Images/istock.com

Chcesz zrobić idealne placki ziemniaczane? Droga do sukcesu zaczyna się od wyboru ziemniaków.  Nie, nie są to ziemniaki z każdego stanowiska na bazarku. Trzeba patrzeć na literki.  Do placków ziemniaczanych nadają się  ziemniaki mączyste, czyli takie, które mają najwięcej skrobi. Szukaj ich pod oznaczeniem C, czyli ziemniaków mączystych. Te będą najlepsze do placków ziemniaczanych.

Idealne placki ziemniaczane:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu C,
  • 1 cebula,
  • 2 małe jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • opcjonalnie płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól do smaku,
  • opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany,
  • łyżka octu,
  • olej do smażenia,

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Możesz także zmielić je w maszynce.
  2. Starte ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody najlepiej za pomocą ściereczki lub gazy. Wodę jednak zachowaj i poczekaj, aż skrobia osadzi się na dnie naczynia.
  3. Do startych ziemniaków dodaj skrobię, która wytrąciła się na dnie naczynia. Dodaj także mąkę, jajka i sól.
  4. Cebulę zetrzyj na tak samo drobnych oczkach tarki. Następnie wymieszaj całość, dodaj ocet i zacznij smażyć. Patelnię porządnie rozgrzej i dodaj olej.
  5. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na porządnie rozgrzany tłuszcz porcje ciasta na placki ziemniaczane. Smaż na średniej mocy panika z obu stron, aż będą złote i chrupiące.
Więcej o: