Nazwa śmieszna, smak genialny. Gęsie pipki z przepisu starszych gospodyń
Są takie smaki, do których tęsknią pokolenia. Jednym z nich są gęsie pipki, regionalnie nazywane gulaszem z gęsich żołądków. Co jest sekretem smaku tego dania? To, z czym kojarzy się PRL- prostota i skuteczność. A jak smakują? O jejku!
Gęsie pipki to po postu gęsie żołądki i jak to z podrobami bywa, najlepiej smakują przygotowane najprościej jak tylko się da. Przepis na gęsie pipki jest naprawdę banalny, a danie wychodzi naprawdę palce lizać, przekona się o tym każdy sceptyk podrobów. Czas je odczarować i ponownie zaprosić do naszych kuchni. Zacznijmy od gęsich pipek!
Zobacz wideo Jak zrobić domowe masło? Ja spróbowałam
Przepis na gęsie pipki. Są lepsze niż te od babci
Składniki:
- ok. 1 kg gęsich żołądków,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 1 duża cebula,
- ok. 400 ml śmietany 18 proc.,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany, majeranek.
Sposób wykonania:
- Do garnka włóż żołądki i zalej je zimną wodą. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych. Żołądki gotuj na wolnym ogniu, aż będą całkowicie miękkie. Następnie wyjmij je z wywaru, obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
- Przygotuj drugi garnek i rozgrzej na nim łyżkę tłuszczu (najlepiej gęsiego smalcu, ale możesz użyć także oleju roślinnego). Dodaj posiekaną cebulę i chwilę podsmażaj. Kiedy się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż chwilę, aż czosnek zacznie pachnieć.
- Do cebuli dodaj żołądki i chwilę całość podsmażaj. Dodaj majeranek, dokładnie zamieszaj i dodaj ok. 250 ml wywaru, w którym gotowały się żołądki. Następnie zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, najpierw ok. 200 ml, i dokładnie zamieszaj. Jeśli sosu będzie za mało, dolej śmietany, ale uważaj, by nie było jej za dużo i nie powstała przez to zupa śmietanowa. Dopraw do smaku przyprawami i chwilkę redukuj sos.