Zupa ziemniaczana z francuskim akcentem. Tak pyszna i tania, że będziesz gotować ją na okrągło

Zupa ziemniaczana wielu osobom wciąż kojarzy się z daniem w stylu "żeby tylko coś było" lub daniami dawniejszej ubogiej części społeczeństwa. Dziś mamy przepis na zupę ziemniaczaną, który całkowicie zmieni twoje myślenie o tej potrawie. Będzie pyszna, aromatyczna i kremowa, a podkręci ją francuski dodatek dostępny w każdym osiedlowym sklepie.

Zupa ziemniaczana z dodatkiem francuskiego sera camembert to podróż do kulinarnej ekstazy i to za przysłowiowe grosze. Przepis nikomu nie sprawi problemu, a w sposobie wykonania nie ma niczego, co mogłoby pójść nie tak. Ważny jest wspomniany ser, ale przyda się także esencjonalny bulion. Jeśli masz pod ręką bulion wołowy, twoja zupa z miejsca skradnie serca twoich bliskich. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na kopytka z pesto pietruszkowym

Zupa ziemniaczana z serem camembert. Tania i lepsza niż z restauracji

Składniki:

  • ok. 1 kg mączystych ziemniaków,
  • 2 niewielkie pory (biała część),
  • 1 cebula szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 l bulionu (polecam wołowy, ale warzywny też się sprawdzi),
  • 2 łyżki masła,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 2 krążki sera camembert,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Zupa ziemniaczana z camembertem - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Por i cebulę posiekaj, a czosnek zmiel w prasce.
  2. Przygotuj garnek lub szeroki rondel i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekany por i cebulę, i podsmażaj, aż się zeszklą.
  3. Dodaj ziemniaki i całość podsmażaj, aż ziemniaki miejscami się zarumienią. W tym czasie zajmij się serem - postaraj się usunąć białą otoczkę, która się nie ugotuje.
  4. Całość zalej bulionem, dodaj czosnek oraz miąższ sera i gotuj, aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Następnie dodaj śmietankę i całość zmiksuj blenderem ręcznym.
  5. Gotuj całość jeszcze przez kilka minut i dopraw do smaku przyprawami. Możesz dodać jeszcze suszony tymianek albo rozmaryn. Podawaj na ciepło z chipsem z boczku.

Wskazówka: Żeby dodatkowo podrasować smak zupy, możesz dodać do niej trochę białego wytrawnego wina. Kiedy to zrobić? Podczas podsmażania warzyw. Wówczas alkohol odparuje, a cały smak wniknie w głąb składników. 

Więcej o: