Zupa ziemniaczana wielu osobom wciąż kojarzy się z daniem w stylu "żeby tylko coś było" lub daniami dawniejszej ubogiej części społeczeństwa. Dziś mamy przepis na zupę ziemniaczaną, który całkowicie zmieni twoje myślenie o tej potrawie. Będzie pyszna, aromatyczna i kremowa, a podkręci ją francuski dodatek dostępny w każdym osiedlowym sklepie.
AS Food studio /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa ziemniaczana z dodatkiem francuskiego sera camembert to podróż do kulinarnej ekstazy i to za przysłowiowe grosze. Przepis nikomu nie sprawi problemu, a w sposobie wykonania nie ma niczego, co mogłoby pójść nie tak. Ważny jest wspomniany ser, ale przyda się także esencjonalny bulion. Jeśli masz pod ręką bulion wołowy, twoja zupa z miejsca skradnie serca twoich bliskich.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na kopytka z pesto pietruszkowym
Zupa ziemniaczana z serem camembert. Tania i lepsza niż z restauracji
Składniki:
ok. 1 kg mączystych ziemniaków,
2 niewielkie pory (biała część),
1 cebula szalotka,
2 ząbki czosnku,
1,5 l bulionu (polecam wołowy, ale warzywny też się sprawdzi),
2 łyżki masła,
1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
2 krążki sera camembert,
sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Zupa ziemniaczana z camembertem - sposób wykonania:
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Por i cebulę posiekaj, a czosnek zmiel w prasce.
Przygotuj garnek lub szeroki rondel i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekany por i cebulę, i podsmażaj, aż się zeszklą.
Dodaj ziemniaki i całość podsmażaj, aż ziemniaki miejscami się zarumienią. W tym czasie zajmij się serem - postaraj się usunąć białą otoczkę, która się nie ugotuje.
Całość zalej bulionem, dodaj czosnek oraz miąższ sera i gotuj, aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Następnie dodaj śmietankę i całość zmiksuj blenderem ręcznym.
Gotuj całość jeszcze przez kilka minut i dopraw do smaku przyprawami. Możesz dodać jeszcze suszony tymianek albo rozmaryn. Podawaj na ciepło z chipsem z boczku.
Wskazówka: Żeby dodatkowo podrasować smak zupy, możesz dodać do niej trochę białego wytrawnego wina. Kiedy to zrobić? Podczas podsmażania warzyw. Wówczas alkohol odparuje, a cały smak wniknie w głąb składników.