Zupę porową udoskonaliłam dwoma prostymi dodatkami. Od teraz każdy chce przepis

Zupa porowa to zdecydowanie jeden z tych przepisów, które warto znać, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie, a bliscy domagają się czegoś pysznego. Jest naprawdę łatwa do wykonania, a dwa dodatki sprawią, że będzie bardziej kremowa i treściwa. Z pewnością każdy poprosi o dokładkę, a znajomi wezmą na wynos.

Kiedyś zupę porową robiłam po prostu na bulionie z dodatkiem ziemniaków, cebuli i czosnku. Jednak ostatnio wpadłam na pomysł, żeby nieco ją urozmaicić. Otworzyłam więc lodówkę i wyjęłam serek topiony i ser camembert oraz mięso mielone z indyka. Ser dodałam do wywaru, a z mięsa zrobiłam pulpeciki. Wyszła mi zupa, o którą bliscy dopominają się co kilka dni. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na pyszną zupę ogórkową

Zupa porowa. Bez sera i pysznych kulek nie będzie tak smaczna

Składniki:

  • 3 średnie pory,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 większa cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • ok. 150 g serka topionego ziołowego,
  • krążek sera camembert, 
  • 500 g mielonego mięsa z indyka,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego.

Zupa porowa z serem i pulpetami - sposób wykonania:

  1. W większym garnku rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekany por i podsmażaj na dużym ogniu, cały czas mieszając.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka i podsmażaj całość przez 5 minut. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso mielone dopraw przyprawami i zwilżonymi dłońmi uformuj pulpeciki.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj oba sery pokrojone na kawałki i kiedy się rozpuszczą, zmiksuj całość blenderem ręcznym. 
  4. Do zmiksowanej zupy wrzuć pulpeciki i gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Mieszaj co jakiś czas, by zupa się nie przypaliła.
  5. Gdy pulpeciki nie będą już surowe w środku, dopraw zupę do smaku płaską łyżeczką soli, płaską łyżeczką pieprzu i łyżeczką gałki muszkatołowej. Gotuj jeszcze przez 5 minut, by przyprawy oddały zupie swój smak. 
Więcej o: