-
Haps
-
Jak przygotować
- Balladyna - ciasto z kremem i galaretką. Kiedy podaję, w mig znikają nawet okruszki
Balladyna - ciasto z kremem i galaretką. Kiedy podaję, w mig znikają nawet okruszki
Ciasto Balladyna to idealny deser na każdą okazję, a swoją intrygującą nazwę zawdzięcza ważnemu składnikowi, który składa się na jedną z trzech warstw. Przepis na ten piękny i pyszny deser jest bardzo łatwy, choć trzeba mu poświęcić trochę czasu. Ale warto. Poznaj przepis na ciasto, które twoi bliscy niemal będą wyrywać sobie z rąk.
Ciasto Balladyna swoją nazwę zawdzięcza malinom zatopionym w galaretce, które stanowią jedną z warstw deseru. Chyba każdy z nas pamięta lekturę szkolną o tym samym tytule, w którym maliny były jednym z głównych wątków. Jednak w przypadku dzisiejszego przepisu mamy jeszcze inne pyszne wątki, a dokładnie delikatną masę serową, biszkopt oraz herbatniki przełożone masą kajmakową. Jeśli znudziły ci się już serniki, ucierańce i szarlotki, postaw na warstwową Balladynę, a twoi bliscy oszaleją z radości. Oto przepis, który musi znaleźć się w twoim przepiśniku.
Zobacz wideo Zobacz przepis na ciasto leśny mech. Jest obłędne
Ciasto Balladyna - warstowe cudo na każdą okazję
Składniki na masę serową:
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 500 g serka homogenizowanego,
- 2 łyżki żelatyny,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 150 ml wrzątku.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek,
- około 0,5 szklanki cukru,
- szklanka mąki pszennej,
- dwie płaskie łyżki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Ponadto:
- herbatniki,
- 2 galaretki malinowe,
- puszka masy kajmakowej,
- około 300-400 g malin (mogą być mrożone).
Ciasto Balladyna - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddziel od białek. Białka ubijaj na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania. Kiedy białka już ładnie się błyszczą, stopniowo dodawaj żółtka.
- Następnie przesiej mąkę do miski, dodaj kakao i proszek do pieczenia. Połącz z ubitymi białkami i całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wlej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu podziel biszkopt na dwa równe blaty. Jeden z blatów zostaw w blaszce.
- Kiedy biszkopt się piecze, zajmij się masą serową. Żelatynę rozpuść we wrzątku i odstaw do ostudzenia. Śmietankę 36 proc. dokładnie ubij mikserem, dodaj cukier puder i serek homogenizowany i całość zmiksuj. Kiedy składniki się połączą, ostrożnie wlej żelatynę i zmiksuj całość na wysokich obrotach miksera.
- Połowę masy wlej na blat biszkoptu, ułóż na masie serowej warstwę herbatników, a na herbatniki połóż warstwę masy kajmakowej. Na nią znów połóż warstwę herbatników, na herbatniki wyłóż resztę masy serowej i przykryj drugim blatem z biszkoptu.
- Na koniec zajmij się przygotowaniem galaretki malinowej. Do miski wlej wrzątek, wsyp galaretki malinowe i dokładnie wymieszaj. Kiedy galaretka ostygnie, wrzuć do niej maliny (jeśli używasz mrożonych, galaretka szybciej stężeje). Galaretkę włóż do lodówki i kiedy zacznie tężeć, wylej ją na ciasto.
- Gotowe ciasto włóż na kilka godzin do lodówki, by całość stężała.