Balladyna - ciasto z kremem i galaretką. Kiedy podaję, w mig znikają nawet okruszki

Ciasto Balladyna to idealny deser na każdą okazję, a swoją intrygującą nazwę zawdzięcza ważnemu składnikowi, który składa się na jedną z trzech warstw. Przepis na ten piękny i pyszny deser jest bardzo łatwy, choć trzeba mu poświęcić trochę czasu. Ale warto. Poznaj przepis na ciasto, które twoi bliscy niemal będą wyrywać sobie z rąk.

Ciasto Balladyna swoją nazwę zawdzięcza malinom zatopionym w galaretce, które stanowią jedną z warstw deseru. Chyba każdy z nas pamięta lekturę szkolną o tym samym tytule, w którym maliny były jednym z głównych wątków. Jednak w przypadku dzisiejszego przepisu mamy jeszcze inne pyszne wątki, a dokładnie delikatną masę serową, biszkopt oraz herbatniki przełożone masą kajmakową. Jeśli znudziły ci się już serniki, ucierańce i szarlotki, postaw na warstwową Balladynę, a twoi bliscy oszaleją z radości. Oto przepis, który musi znaleźć się w twoim przepiśniku. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na ciasto leśny mech. Jest obłędne

Ciasto Balladyna - warstowe cudo na każdą okazję

Składniki na masę serową:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 500 g serka homogenizowanego,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 150 ml wrzątku.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • około 0,5 szklanki cukru,
  • szklanka mąki pszennej,
  • dwie płaskie łyżki kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Ponadto:

  • herbatniki,
  • 2 galaretki malinowe,
  • puszka masy kajmakowej,
  • około 300-400 g malin (mogą być mrożone).

Ciasto Balladyna - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddziel od białek. Białka ubijaj na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania. Kiedy białka już ładnie się błyszczą, stopniowo dodawaj żółtka.
  2. Następnie przesiej mąkę do miski, dodaj kakao i proszek do pieczenia. Połącz z ubitymi białkami i całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wlej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu podziel biszkopt na dwa równe blaty. Jeden z blatów zostaw w blaszce.
  4. Kiedy biszkopt się piecze, zajmij się masą serową. Żelatynę rozpuść we wrzątku i odstaw do ostudzenia. Śmietankę 36 proc. dokładnie ubij mikserem, dodaj cukier puder i serek homogenizowany i całość zmiksuj. Kiedy składniki się połączą, ostrożnie wlej żelatynę i zmiksuj całość na wysokich obrotach miksera.
  5. Połowę masy wlej na blat biszkoptu, ułóż na masie serowej warstwę herbatników, a na herbatniki połóż warstwę masy kajmakowej. Na nią znów połóż warstwę herbatników, na herbatniki wyłóż resztę masy serowej i przykryj drugim blatem z biszkoptu.
  6. Na koniec zajmij się przygotowaniem galaretki malinowej. Do miski wlej wrzątek, wsyp galaretki malinowe i dokładnie wymieszaj. Kiedy galaretka ostygnie, wrzuć do niej maliny (jeśli używasz mrożonych, galaretka szybciej stężeje). Galaretkę włóż do lodówki i kiedy zacznie tężeć, wylej ją na ciasto.
  7. Gotowe ciasto włóż na kilka godzin do lodówki, by całość stężała. 
Więcej o: