Zupa kalafiorowa wychodzi mi lepiej niż babci. To przez dwa żółte dodatki

Zupa kalafiorowa to jeden z tych przepisów, który nigdy nie zawodzi. To zupa pyszna, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się w zimne, leniwe dni. Ostatnio postanowiłam zupę kalafiorową zrobić po swojemu i chociaż babciny przepis jest naprawdę w porządku, podkręciłam go. Wzięłam jeden składnik z lodówki i jeden z szafki z przyprawami. Musisz spróbować.

Zupa kalafiorowa to idealny przepis na dni, kiedy nie masz czasu albo ochoty, by kręcić się nad garnkami długi czas, albo chcesz zjeść coś prostego i pysznego. Jednak nie daj się zwieść pozorom, że banalna zupa musi być banalna w smaku - nic z tych rzeczy. Wystarczy, że do zupy kalafiorowej dodasz musztardę i trochę curry. Nie spodziewałam się, że te dodatki tak genialnie podrasują pozornie zwyczajną kalafiorową. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną zupę gulaszową

Zupa kalafiorowa będzie lepsza niż babcina. To przez dwa dodatki

Składniki:

  • ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 1 kalafior,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • posiekany koperek,
  • ok. 70 g serka topionego o smaku śmietankowym (opcjonalnie),
  • śmietana 18 proc.,
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej lub rosyjskiej (jest ostrzejsza),
  • sól i pieprz,
  • płaska łyżka mieszanki curry,
  • masło.

Zupa kalafiorowa z curry i musztardą - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę i całość chwilę podsmażaj.
  2. Kiedy ziemniaki się zezłocą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze chwilkę. Następnie zalej całość gorącym bulionem.
  3. Do gotującego się bulionu dodaj różyczki kalafiora, lekko osól i dodaj pieprz oraz curry. Na tym etapie możesz dołożyć również serek topiony - wcześniej warto go pokroić, szybciej się rozpuści - a także musztardę.
  4. Kiedy kalafior i reszta warzyw będzie już miękka, dodaj zahartowaną śmietankę. Następnie całość zblenduj blenderem ręcznym, jeśli stawiasz na zupę krem. Wówczas polecam podawać ją z grzankami.

Jeśli nie boisz się eksperymentować w kuchni, lubisz modyfikować i udoskonalać znane przepisy, może stworzysz swój własny patent na zupę kalafiorową? Gotowanie to przecież dobra zabawa i gdyby nie ludzka ciekawość, najlepsze przepisy nigdy by nie powstały.

Więcej o: