-
Haps
-
Jak przygotować
- Każdy lubi, mało kto się przyznaje. Do kaszanki z patelni dodaję dwa nietypowe dodatki
Każdy lubi, mało kto się przyznaje. Do kaszanki z patelni dodaję dwa nietypowe dodatki
Kaszanka to dla wielu Polaków prawdziwy przysmak i chociaż są osoby, które raczej za nią nie przepadają, wierzę, że po zapoznaniu się z tym przepisem sytuacja się zmieni. Jak zrobić naprawdę dobrą kaszankę z patelni? Tu liczą się dodatki. Przyda się musztarda i coś, co dodajesz do pączków.
Kaszanka z patelni wydaje się banalnym daniem, ale przecież doskonale wiemy, że to, co wydaje się banalne, wychodzi najsmaczniejsze. Takim daniom wiele do szczęścia (naszego też) nie potrzeba. Jak kaszanka, to wiadomo - cebulka i musztarda. Dziś jednak dodamy musztardę prosto na patelnię. Dorzucimy także trochę śliwkowych powideł. Brzmi dziwnie? Możliwe, ale smakuje naprawdę genialnie. Taką kaszaneczkę każdy ze smakiem zje i poprosi o dokładkę.
Zobacz wideo Kotlety z kaszanki? Proszę bardzo. Zobacz nasz przepis
Kaszanka z patelni z musztardą i powidłami. Idealna kolacja za grosze
Składniki:
- ok. 700 g kaszanki,
- 2 średnie cebule,
- łyżka smalcu,
- 2 ząbki czosnku,
- solidna łyżka musztardy,
- dwie łyżki powideł śliwkowych,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina majeranku, dwa listki laurowe.
Kaszanka z patelni - sposób wykonania:
- Kaszankę obierz z osłonki i pokrój na mniejsze kawałki. Możesz także rozdrobnić widelcem. Cebule pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej smalec, jeśli kaszanka jest tłusta, rozgrzej pół łyżki. Następnie zeszklij cebulę, dodaj czosnek i kaszankę.
- Całość duś na niewielkim ogniu, dodaj dwa listki laurowe, majeranek, dużą łyżkę musztardy oraz powidła, a kiedy kaszanka zacznie się rozpadać, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Duś jeszcze przez ok. 5 minut i podawaj. Najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba. Taki obiad albo kolacyjka zasługuje na miano iście królewskiej potrawy.