Ten deser to idealny przykład ciasta bez pieczenia, które da się zrobić szybko. Zwykle bowiem tego typu słodkości wymagają wielogodzinnego chłodzenia ich w lodówce, by krem, który często stanowi jedną z warstw, odpowiednio stężał, a ciasto się nie rozpłynęło. Można jednak zrobić ciasto bez pieczenia dużo szybciej. Wystarczy przygotować jabłka i wyjąć z szuflady patelnię.
To, co chcemy ci zaproponować, to szarlotka z patelni. Nie musisz włączać piekarnika, nie musisz też chować ciasta do lodówki na całą noc. Tutaj główną rolę odgrywa inna metoda obróbki.
Składniki:
Szarlotka z patelni - sposób przygotowania:
Umyte i obrane jabłka przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Pokrój je na kształt półksiężyców. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć jabłka i dodaj cynamon do smaku (jeśli go nie lubisz, możesz pominąć). Podsmażaj przez kilka minut.
Teraz zrób ciasto. Ubij jajka z cukrem. Po dwóch minutach ubijania dosyp mąkę i zmiksuj do połączenia. Ciasto przelej na patelnię tak, by dokładnie pokryło jabłka. Przykryj naczynie i podsmażaj szarlotkę przez 10 do 12 minut. Po tym czasie podważamy brzegi ciasta i przekładamy je na talerz. Jak to zrobić najwygodniej? Wystarczy przykryć patelnię dużym talerzem i obrócić ją do góry nogami. W ten sposób jabłka znajdą się na górze ciasta. Jeśli chcesz, możesz posypać szarlotkę z patelni cukrem pudrem. Można też podawać ją z kulką lodów waniliowych lub śmietankowych.