Robię ciasto, ale nie wkładam do piekarnika. Inna metoda sprawia, że jest gotowe 2 razy szybciej

Szarlotka to deser doskonały w każdym calu. Jej przygotowanie zajmuje jednak niekiedy sporo czasu, który nie każdy ma. Możesz ją jednak zrobić znacznie szybciej, jeśli zamiast piekarnika użyjesz patelni. Ten sposób to game changer.

Ten deser to idealny przykład ciasta bez pieczenia, które da się zrobić szybko. Zwykle bowiem tego typu słodkości wymagają wielogodzinnego chłodzenia ich w lodówce, by krem, który często stanowi jedną z warstw, odpowiednio stężał, a ciasto się nie rozpłynęło. Można jednak zrobić ciasto bez pieczenia dużo szybciej. Wystarczy przygotować jabłka i wyjąć z szuflady patelnię.

Zobacz wideo Zobacz też nasz boski przepis na tartę śliwkową z migdałową kruszonką

To, co chcemy ci zaproponować, to szarlotka z patelni. Nie musisz włączać piekarnika, nie musisz też chować ciasta do lodówki na całą noc. Tutaj główną rolę odgrywa inna metoda obróbki.

Przepis na szarlotkę bez pieczenia. Wystarczy przygotować patelnię

Składniki:

  • 3 jabłka, najlepiej kwaśne, by zrównoważyć smak ciasta,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • cynamon wedle uznania,
  • cukier puder do posypania,
  • opcjonalnie lody do podania.
Szybkie ciasto bez pieczenia. Szarlotka z patelni
Szybkie ciasto bez pieczenia. Szarlotka z patelni nblx / Shutterstock

Szarlotka z patelni - sposób przygotowania:

Umyte i obrane jabłka przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Pokrój je na kształt półksiężyców. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć jabłka i dodaj cynamon do smaku (jeśli go nie lubisz, możesz pominąć). Podsmażaj przez kilka minut.

Teraz zrób ciasto. Ubij jajka z cukrem. Po dwóch minutach ubijania dosyp mąkę i zmiksuj do połączenia. Ciasto przelej na patelnię tak, by dokładnie pokryło jabłka. Przykryj naczynie i podsmażaj szarlotkę przez 10 do 12 minut. Po tym czasie podważamy brzegi ciasta i przekładamy je na talerz. Jak to zrobić najwygodniej? Wystarczy przykryć patelnię dużym talerzem i obrócić ją do góry nogami. W ten sposób jabłka znajdą się na górze ciasta. Jeśli chcesz, możesz posypać szarlotkę z patelni cukrem pudrem. Można też podawać ją z kulką lodów waniliowych lub śmietankowych.

Więcej o: