Tradycyjne placki i pancakes? Nie! Teraz królują japońskie dorayaki. Wyglądają jak naleśnikowa kanapka

Lubisz naleśniki? My uwielbiamy, dlatego postanowiliśmy spróbować japońskiego specjału, czyli dorayaki. Przepis jest szybki i prosty, więc poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Weźmiesz gryza i zakochasz się w takim śniadaniu.

Klasyczne naleśniki są pożywne i sycące, dlatego tak chętnie jemy je na śniadanie albo obiad. Niektórzy wolą wersję amerykańską, czyli pancakes, małe i puszyste placuszki. Mało kto jednak wie o istnieniu jeszcze jednego rodzaju tego pysznego dania. Dorayaki to klasyczne japońskie łakocie, które przypominają kanapkę. Składają się z dwóch złożonych ze sobą naleśników na słodko.

Zobacz wideo Naleśniki szpinakowe z łososiem wędzonym

Jak zrobić dorayaki? Przepis pochodzi prosto z Japonii

Dorayaki zazwyczaj są przełożone słodkim kremem, np. czekoladowym albo orzechowym. Nie brakuje też jednak miłośników wersji wytrawnej, z pastą z czerwonej fasoli. Tradycyjnie Japończycy podają placuszki z zieloną herbatą. To świetna propozycja na śniadanie czy kolację, słodki dodatek do kawy albo przekąskę między posiłkami. Lepiej zapisz sobie listę potrzebnych składników:

  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka wody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g wybranego dodatku, np. masy krówkowej albo kremu typu nutella,
  • olej do smażenia.
Jak zrobić dorayaki? Przepis
Jak zrobić dorayaki? Przepis unsplash.com/Jelleke Vanooteghem

Puszyste japońskie naleśniki. Są lepsze niż pankejki

Przepisem na dorayaki podzieliła się ze mną kuzynka, która całe wakacje spędziła w Japonii. Placuszki są tam bardzo popularne, można je kupić w każdym sklepie. Osoby, które lubią eksperymentować ze smakami, tworzą bardzo oryginalne propozycje. Łączą naleśniki np. z pastą ze słodkich ziemniaków, nadzieniem o smaku matchy albo bitą śmietaną i owocami. Oto krótka instrukcja przygotowania:

  1. Wbij jaja do miski. Dodaj cukier oraz miód. Dołóż przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.
  3. Po upływie tego czasu wyjmij masę. Wlej wodę.
  4. Ponownie wszystko wymieszaj i za pomocą łyżki wykładaj ciasto na rozgrzaną patelnię.
  5. Smaż naleśniki na lekko brązowy kolor.
  6. Smaruj jeden placek kremem, a następnie zlepiaj z drugim. Tak zrobisz słodką kanapkę. Gotowe!

Jakie naleśniki lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: