Klasyczne naleśniki są pożywne i sycące, dlatego tak chętnie jemy je na śniadanie albo obiad. Niektórzy wolą wersję amerykańską, czyli pancakes, małe i puszyste placuszki. Mało kto jednak wie o istnieniu jeszcze jednego rodzaju tego pysznego dania. Dorayaki to klasyczne japońskie łakocie, które przypominają kanapkę. Składają się z dwóch złożonych ze sobą naleśników na słodko.
Dorayaki zazwyczaj są przełożone słodkim kremem, np. czekoladowym albo orzechowym. Nie brakuje też jednak miłośników wersji wytrawnej, z pastą z czerwonej fasoli. Tradycyjnie Japończycy podają placuszki z zieloną herbatą. To świetna propozycja na śniadanie czy kolację, słodki dodatek do kawy albo przekąskę między posiłkami. Lepiej zapisz sobie listę potrzebnych składników:
Przepisem na dorayaki podzieliła się ze mną kuzynka, która całe wakacje spędziła w Japonii. Placuszki są tam bardzo popularne, można je kupić w każdym sklepie. Osoby, które lubią eksperymentować ze smakami, tworzą bardzo oryginalne propozycje. Łączą naleśniki np. z pastą ze słodkich ziemniaków, nadzieniem o smaku matchy albo bitą śmietaną i owocami. Oto krótka instrukcja przygotowania:
Jakie naleśniki lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.