Mącznik młynarek to chrząszcz, który występuje w produktach zbożowych, gniazdach ptaków i pod korą drzew liściastych. Żeruje w niehigienicznie utrzymywanych magazynach zboża oraz mąki. Atakuje otręby, suchary i inne produkty zbożowe. Larwy jako pokarm dla ludzi były już sprzedawane razem z innymi owadami w Bangkoku. Teraz będzie można je znaleźć w towarach w Europie.
W styczniu 2021 roku Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności wpisał larwy mącznika młynarka do katalogu nowej żywności. Produkt jest bogaty w białka i tłuszcze. Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem oraz chrupiącą konsystencją. Teraz Komisja Europejska poszła o krok dalej. Rozporządzenie UE 2025/89 z 20 stycznia 2025 umożliwia stosowanie proszku z larw mącznika młynarka w różnych produktach, takich jak pieczywo, sery, makarony czy dżemy. Jest tylko jeden warunek: owady muszą zostać poddane promieniowaniu UV.
Decyzja ta jest zgodna z wymogami ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO, która promuje spożycie owadów jako bardziej zrównoważonego źródła białka
- poinformował na swoim profilu na platformie X ekonomista Adam Gwiazda.
Produkty zawierające larwy mącznika powinny mieć odpowiednie oznaczenia. Na etykiecie musi znaleźć się ostrzeżenie, że składnik może powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych na skorupiaki. To jednak nie wszystko. Na listę owadów dopuszczonych do spożycia trafiły również świerszcze domowe oraz szarańcza wędrowna, zarówno w formie mrożonej, suszonej, jak i sproszkowanej. Warto dodać, że niektóre sklepy w Polsce już teraz oferują towar, który w składzie zawiera owady. Na półkach można znaleźć m.in. chipsy z dodatkiem mączników oraz batony proteinowe ze świerszczami. Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.