Pączki to jeden z najbardziej uwielbianych wypieków. Po smakowite łakocie najchętniej sięgamy w okresie karnawału, a wręcz hurtowe ich ilości spożywamy w tłusty czwartek - najsłodszy dzień w roku. Jak przygotować najsmaczniejsze pączki tradycyjne? Podpowiadamy.
Czy pączki można mrozić? Fot. Piotr Hejke / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Pączki przygotowywane zgodnie z tradycyjną recepturą to wypiek, po który sięgamy najchętniej. Poznaj przepis i wskazówki dotyczące przygotowania pączków jak za dawnych lat.
REKLAMA
Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"
Przepis na pączki z marmoladą różaną - składniki na ciasto
Poniżej znajdziesz prosty i sprawdzony przepis na pączki z marmoladą różaną. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do przygotowania tych popularnych łakoci używamy ciasta drożdżowego. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wyjąć je z lodówki na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Aby zrobić ciasto drożdżowe na tradycyjne pączki, będziesz potrzebować następujących składników:
500 g mąki pszennej (+2 łyżki do rozczynu drożdżowego)
25 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
4 żółtka
70 g cukru białego
50 g roztopionego masła
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
Ponadto:
1 kg smalcu
marmolada różana
cukier puder do posypania gotowych pączków
Pączek domowy - przygotowanie ciasta
Aby nasz pączek domowy miał idealny smak, musimy zadbać o ciasto. Jak przygotować smakowite ciasto na pączki krok po kroku? Oto receptura:
Krok 1. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. W misce lub szklance podgrzewamy ok. 100 ml mleka, a następnie dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Miskę/szklankę przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut
Krok 2. Żółtka miksujemy z pozostałą częścią cukru do momentu, aż powstanie gładka masa
Krok 3. Do dużej miski przesiewamy 500 g mąki, a następnie dodajemy żółtka zmiksowane z cukrem, szczyptę soli, pozostałą część mleka (musi być ciepłe) i rozczyn drożdżowy (wyrośnięty rozczyn powinien co najmniej podwoić swoją objętość) oraz spirytus
Krok 4. Składniki mieszamy i zaczynamy wyrabianie ciasta. Choć w dzisiejszych czasach do wyrabiania ciasta drożdżowego często używamy robotów kuchennych, to jeżeli stosujemy się do tradycyjnej receptury, ciasto na domowe pączki powinno być wyrabiane ręcznie. Ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie - warto poświęcić na tę czynność co najmniej 20 minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski, dodajemy masło i kontynuujemy wyrabianie
Krok 5. Gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne, nakrywamy miskę ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość)
Ciasto na pączkiMarija Nedovic /Shutterstock
Pączki - przepis na idealną słodką przekąskę
Jak formować i smażyć pączki? Przepis na pączki jest czasochłonny i trzeba uzbroić się w cierpliwość. Gdy ciasto będzie wyrośnięte, przystępujemy do formowania pączków. Jak to zrobić?
ciasto umieszczamy na blacie delikatnie oprószonym mąką i odpowietrzamy uderzając w nie lekko pięścią
ciasto dzielimy na równe porcje (ok. 16 sztuk)
każdą porcję ciasta formujemy w kształt kuli, a następnie ugniatamy na placek. Na środek każdego placka nakładamy 1 łyżeczkę marmolady różanej i zlepiamy ciasto (ciasto musi być zlepione bardzo dokładnie, aby podczas smażenia nie wypływało z niego nadzienie)
nadziane pączki układamy na blacie oprószonym mąką. Nakrywamy ściereczką bawełnianą i odkładamy do ponownego wyrastania na ok. 30 minut
Pączki domowe - smażenie
Jak smażyć pączki domowe? Oto najważniejsze kwestie:
W szerokim garnku roztapiamy smalec. Aby pączki dobrze się smażyły, temperatura smalcu powinna wynosić ok. 175-180 stopni. Najłatwiej zmierzyć ją termometrem cukierniczym.
Do garnka ze smalcem nasze babcie dodawały kawałek obranego ziemniaka - ten prosty trik ma zapobiegać przypalaniu tłuszczu i zapewnić wyrównanie temperatury smalcu.
Pączki smażymy partiami. Podczas smażenia nie powinny dotykać siebie nawzajem.
Pączki smażymy po 2 minuty na każdą ze stron (na początku pączki układamy zlepioną stroną do góry).
Stała kontrola temperatury jest bardzo ważna, ponieważ zbyt niska temperatura smalcu sprawi, że pączki zaczną pochłaniać dużo tłuszczu, natomiast zbyt wysoka temperatura spowoduje, że pączki będą rumiane z zewnątrz, ale ich środek pozostanie surowy.
Usmażone pączki wyławiamy z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Układamy na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym, który pochłania nadmiar tłuszczu.
Pączki odkładamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.