• Link został skopiowany

Pączki smaczne jak w dzieciństwie. Jak zrobić pączki zgodnie z tradycyjną recepturą?

Pączki to jeden z najbardziej uwielbianych wypieków. Po smakowite łakocie najchętniej sięgamy w okresie karnawału, a wręcz hurtowe ich ilości spożywamy w tłusty czwartek - najsłodszy dzień w roku. Jak przygotować najsmaczniejsze pączki tradycyjne? Podpowiadamy.
Czy pączki można mrozić?
Czy pączki można mrozić? Fot. Piotr Hejke / Agencja Wyborcza.pl

Pączki przygotowywane zgodnie z tradycyjną recepturą to wypiek, po który sięgamy najchętniej. Poznaj przepis i wskazówki dotyczące przygotowania pączków jak za dawnych lat.

Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"

Przepis na pączki z marmoladą różaną - składniki na ciasto

Poniżej znajdziesz prosty i sprawdzony przepis na pączki z marmoladą różaną. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do przygotowania tych popularnych łakoci używamy ciasta drożdżowego. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wyjąć je z lodówki na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Aby zrobić ciasto drożdżowe na tradycyjne pączki, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 500 g mąki pszennej (+2 łyżki do rozczynu drożdżowego)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 4 żółtka
  • 70 g cukru białego
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu

Ponadto:

  • 1 kg smalcu
  • marmolada różana
  • cukier puder do posypania gotowych pączków

Pączek domowy - przygotowanie ciasta

Aby nasz pączek domowy miał idealny smak, musimy zadbać o ciasto. Jak przygotować smakowite ciasto na pączki krok po kroku? Oto receptura: 

  • Krok 1. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. W misce lub szklance podgrzewamy ok. 100 ml mleka, a następnie dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Miskę/szklankę przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut
  • Krok 2. Żółtka miksujemy z pozostałą częścią cukru do momentu, aż powstanie gładka masa
  • Krok 3. Do dużej miski przesiewamy 500 g mąki, a następnie dodajemy żółtka zmiksowane z cukrem, szczyptę soli, pozostałą część mleka (musi być ciepłe) i rozczyn drożdżowy (wyrośnięty rozczyn powinien co najmniej podwoić swoją objętość) oraz spirytus
  • Krok 4. Składniki mieszamy i zaczynamy wyrabianie ciasta. Choć w dzisiejszych czasach do wyrabiania ciasta drożdżowego często używamy robotów kuchennych, to jeżeli stosujemy się do tradycyjnej receptury, ciasto na domowe pączki powinno być wyrabiane ręcznie. Ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie - warto poświęcić na tę czynność co najmniej 20 minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski, dodajemy masło i kontynuujemy wyrabianie
  • Krok 5. Gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne, nakrywamy miskę ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość)
Ciasto na pączki
Ciasto na pączki Marija Nedovic /Shutterstock

Pączki - przepis na idealną słodką przekąskę

Jak formować i smażyć pączki? Przepis na pączki jest czasochłonny i trzeba uzbroić się w cierpliwość. Gdy ciasto będzie wyrośnięte, przystępujemy do formowania pączków. Jak to zrobić?

  • ciasto umieszczamy na blacie delikatnie oprószonym mąką i odpowietrzamy uderzając w nie lekko pięścią
  • ciasto dzielimy na równe porcje (ok. 16 sztuk)
  • każdą porcję ciasta formujemy w kształt kuli, a następnie ugniatamy na placek. Na środek każdego placka nakładamy 1 łyżeczkę marmolady różanej i zlepiamy ciasto (ciasto musi być zlepione bardzo dokładnie, aby podczas smażenia nie wypływało z niego nadzienie)
  • nadziane pączki układamy na blacie oprószonym mąką. Nakrywamy ściereczką bawełnianą i odkładamy do ponownego wyrastania na ok. 30 minut

Pączki domowe - smażenie

Jak smażyć pączki domowe? Oto najważniejsze kwestie:

  • W szerokim garnku roztapiamy smalec. Aby pączki dobrze się smażyły, temperatura smalcu powinna wynosić ok. 175-180 stopni. Najłatwiej zmierzyć ją termometrem cukierniczym.
  • Do garnka ze smalcem nasze babcie dodawały kawałek obranego ziemniaka - ten prosty trik ma zapobiegać przypalaniu tłuszczu i zapewnić wyrównanie temperatury smalcu.
  • Pączki smażymy partiami. Podczas smażenia nie powinny dotykać siebie nawzajem.
  • Pączki smażymy po 2 minuty na każdą ze stron (na początku pączki układamy zlepioną stroną do góry).
  • Stała kontrola temperatury jest bardzo ważna, ponieważ zbyt niska temperatura smalcu sprawi, że pączki zaczną pochłaniać dużo tłuszczu, natomiast zbyt wysoka temperatura spowoduje, że pączki będą rumiane z zewnątrz, ale ich środek pozostanie surowy.
  • Usmażone pączki wyławiamy z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Układamy na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym, który pochłania nadmiar tłuszczu.
  • Pączki odkładamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.

Zobacz też: Ile pączków wyjdzie z kilograma mąki? Najedzą się nimi dwa tuziny gości albo i więcej!

Więcej o: