W pierwszym sezonie "Squid Game" jednym z zadań było wycięcie przy użyciu cieniutkiej igły kształtu z ciasteczka. Trzeba było zmieścić się w określonym czasie, a przy tym nie uszkodzić ciastka podczas wycinania. Niektórzy trafili na łatwiejsze wzory (np. trójkąt), inni na znacznie trudniejsze (parasolka). Ten, kto nie wykonał zadania, ginął.
Pomysł nie zrodził się jednak w głowach twórców serialu. W Korei Południowej faktycznie je się ciastka dalgona i cała zabawa polega właśnie na tym, by wyciąć z nich przedstawiony w środku kształt. Choć w rzeczywistości nie jest oczywiście tak brutalna jak w produkcji Netfliksa.
Serial zdobył na całym świecie taką popularność, że przepisy na ciastka ze "Squid Game" wręcz zalały internet. Zwłaszcza że zrobienie ich nie jest aż tak trudne. Potrzebne są tylko dwa składniki: cukier oraz soda oczyszczona. Trzeba jednak uważać, by nie spalić cukru i nie przesadzić z sodą. Gdy dodamy jej za dużo, masa może gwałtownie spęcznieć i z ciasteczek będą nici. Zachodzi tu bowiem proces, podczas którego dochodzi do rozkładu termicznego sody oczyszczonej i uwolnienia dwutlenku węgla. To powoduje, że upłynniony cukier pęcznieje, a po schłodzeniu i stwardnieniu zmienia się właśnie w chrupiące ciastko.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj papier do pieczenia lub silikonową matę. Na nie będziesz przelewać z garnka lub patelni masę na ciastka. Potrzebne będzie ci też płaskie, gładkie naczynie do spłaszczania ciastek, foremki w różnych kształtach oraz szpatułka do mieszania. Tu jednak mamy pewną uwagę. W mediach społecznościowych (np. na TikToku) w komentarzach pod filmikami z przepisem na ciastka ze "Squid Game" sporo osób pisało, że ich szpatułka podczas mieszania gorącego cukru się... stopiła. Jeżeli obawiasz się, że u ciebie też się tak stanie, możesz użyć drewnianych pałeczek, tak jak robią to oryginalnie Koreańczycy.
Zaczynamy roztapiać cukier. Wsypujemy go do garnka z grubym dnem lub na patelnię, najlepiej z nieprzywierającą powłoką. Podgrzewamy, ale na średniej mocy palnika. To ważne, by nie przesadzić. Mieszamy, aż cukier zacznie robić się płynny. Gdy tak się stanie, wyłączamy palnik (kolejny ważny krok!) i dalej mieszamy, aż całkowicie się rozpuści i nie będzie w nim żadnych grudek. Powinien mieć mniej więcej taki kolor jak miód, nie może być za ciemny.
Teraz dodajemy szczyptę sody oczyszczonej. Jeśli dodamy jej za dużo, masa za mocno spęcznieje i ciastka się nie udadzą. Zatem mieszamy energicznie roztopiony cukier z sodą, już bez podgrzewania. Gdy się połączą i masa zacznie rosnąć, przelewamy ją porcjami na przygotowany wcześniej papier lub matę, tworząc okrągłe ciastka. Zostawiamy je na około pół minuty.
Zobacz też: Świat oszalał na punkcie dalgona coffee. Próbowaliście wersji różowej? [PRZEPIS]
Po tym czasie spłaszczamy je, znów odczekujemy chwilę i na środku wycinamy wybrane kształty foremkami. Może to być cokolwiek: serce, gwiazdka itp. Potem pozostawiamy je, by stwardniały, a później igłą lub wykałaczką próbujemy wyciąć kształt ze środka.