Brownie to ciasto, które zajmuje szczególne miejsce w sercach wszystkich łasuchów tego świata. Przepis jest banalny i poradzi sobie z nim nawet osoba, która uważa, że ma dwie lewe ręce do pieczenia ciast. Oczywiście bardzo ważna jest czekolada, ale nie mniej ważne są inne dodatki, które połączone ze sobą stworzą najlepszy deser twojego życia. Nie należy zapomnieć jednak o pewnym składniku, który doda mu małego pazura. Chodzi o rum - wystarczy już odrobina, a ty poczujesz gangsterską nutkę w tym smaku. Spokojnie, nie upijesz się, rumu wystarczy zaledwie odrobina.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na brownie z truskawkami
Najlepsze ciasto czekoladowe. Jak zrobić brownie?
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady,
- 200 g cukru,
- 5 dużych jajek,
- 200 g masła,
- ok. 160 g mąki pszennej tortowej,
- 1 szklanka mleka,
- 3 pełne łyżki kakao,
- 1 mały kieliszek czarnego rumu (50 ml).
Brownie, czyli najlepsze czekoladowe ciasto. Jak je zrobić?
- Przygotuj garnek i wkrusz do niego czekoladę. Dodaj masło oraz mleko i całość podgrzewaj na minimalnym ogniu, co chwile mieszając.
- Kiedy masa się rozpuszcza, zajmij się jajkami. Wbij je do miski i wsyp cukier. Za pomocą miksera utrzyj całość na jasny, puszysty kogel-mogel. Następnie dodaj kakao oraz mąkę przesianą przez drobne sito. Masę wymieszaj szpatułką.
- Do masy z mąki i jajek ostrożnie wlej rozpuszczoną czekoladę z mlekiem i masłem oraz dolej rum. Krótko wymieszaj, by składniki tylko się połączyły.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wlej do niej cisto i lekko wyrównaj wierzch szpatułką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 45-50 minut. Po upieczeniu udekoruj polewą czekoladową i pozostaw ciasto, by ostygło, a polewa stężała.