• Link został skopiowany

Ciasto ucierane z owocami, z którym poradzi sobie każda gapa. To tylko chwila miksowania

Są takie przepisy, których praktycznie nie da się zepsuć i wychodzą idealnie każdemu bez wyjątku, nawet samozwańczym kulinarnym gapom. Taki właśnie jest przepis na ciasto ucierane z owocami, które wychodzi puszyste, delikatne i naprawdę przepyszne. Najlepsze jednak jest w nim to, że wykonanie zajmuje kilka chwil, a resztę robi piekarnik. Idealny deser do popołudniowej kawki.
Ciasto ucierane z owocami - smak lata o każdej porze roku
Marian Weyo /Shutterstock

Ciasto ucierane z owocami to przepyszny, łatwy deser idealny i na rodzinne spotkania, i do popołudniowej kawki przy ploteczkach z przyjaciółmi. W przeciwieństwie do biszkoptów lub serników, na pewno nie pęknie, nie opadnie i na pewno nie wyjdzie z niego zakalec (chyba że jakiś wróg rzucił na ciebie klątwę, a wiemy, że to mało prawdopodobne). Możesz do niego dodać wszystkie owoce, jakie tylko masz pod ręką. Sprawdzą się jabłka, borówki, ale także truskawki, poziomki, jagody czy porzeczki, nawet mrożone lub z syropu albo kompotu. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to temperatura składników. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Wówczas ciasto nie dostanie "szoku" po włożeniu do piekarnika i przepięknie wyrośnie. 

Zobacz wideo Zobacz najłatwiejszy przepis na ciasto na kefirze

Ciasto ucierane z owocami - idealne w każdym calu

Składniki:

  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się tortowa),
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli, 
  • 600 g ulubionych owoców w dowolnych proporcjach (mrożone należy wcześniej rozmrozić, a owoce z syropu odcedzić na sitku).

Ciasto ucierane z owocami - sposób wykonania:

  1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka odłóż, a z białek ubij sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy będzie już wstępnie ubita, stopniowo dodawaj cukier razem z cukrem waniliowym i miksuj, aż uzyskasz lśniącą, sztywną pianę.
  2. Do białek ubitych z cukrem dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlej olej, nadal nie przerywając miksowania.
  3. Do masy partiami dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie łącząc składniki szpatułką. Należy robić to bardzo ostrożnie i delikatnie, by nie uszkodzić struktury białek.
  4. Przygotuj formę lub tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia, lub nasmaruj masłem. Ostrożnie wylej ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Na wierzchu ciasta ułóż ulubione owoce (wcześniej możesz pokroić je na kawałki). Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem lub udekoruj polewą z białej czekolady.
Więcej o: