Ciasto ucierane z owocami to przepyszny, łatwy deser idealny i na rodzinne spotkania, i do popołudniowej kawki przy ploteczkach z przyjaciółmi. W przeciwieństwie do biszkoptów lub serników, na pewno nie pęknie, nie opadnie i na pewno nie wyjdzie z niego zakalec (chyba że jakiś wróg rzucił na ciebie klątwę, a wiemy, że to mało prawdopodobne). Możesz do niego dodać wszystkie owoce, jakie tylko masz pod ręką. Sprawdzą się jabłka, borówki, ale także truskawki, poziomki, jagody czy porzeczki, nawet mrożone lub z syropu albo kompotu. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to temperatura składników. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Wówczas ciasto nie dostanie "szoku" po włożeniu do piekarnika i przepięknie wyrośnie.
Zobacz wideo Zobacz najłatwiejszy przepis na ciasto na kefirze
Ciasto ucierane z owocami - idealne w każdym calu
Składniki:
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- 4 jajka w temperaturze pokojowej,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się tortowa),
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 600 g ulubionych owoców w dowolnych proporcjach (mrożone należy wcześniej rozmrozić, a owoce z syropu odcedzić na sitku).
Ciasto ucierane z owocami - sposób wykonania:
- Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka odłóż, a z białek ubij sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy będzie już wstępnie ubita, stopniowo dodawaj cukier razem z cukrem waniliowym i miksuj, aż uzyskasz lśniącą, sztywną pianę.
- Do białek ubitych z cukrem dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlej olej, nadal nie przerywając miksowania.
- Do masy partiami dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie łącząc składniki szpatułką. Należy robić to bardzo ostrożnie i delikatnie, by nie uszkodzić struktury białek.
- Przygotuj formę lub tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia, lub nasmaruj masłem. Ostrożnie wylej ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Na wierzchu ciasta ułóż ulubione owoce (wcześniej możesz pokroić je na kawałki). Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem lub udekoruj polewą z białej czekolady.