Cebularz po francusku. Puszyste ciasto i farsz zawrócą w głowie, ale uważaj na cebulę

Dziś mamy dla was prawdziwy przysmak prosto z Francji, a dokładniej z Prowansji. Nazwa dania może i jest dość trudna, ale pissaladiere w wykonaniu wcale trudne nie jest. To coś między pizzą na grubym, drożdżowym cieście a tartą z obłędnym, aromatycznym farszem. Podstawą jest cebula, ale jej towarzystwo jest wręcz znamienite. Nie popełnij błędu z duszeniem, a twój cebularz po francusku będzie obłędny.

Pissaladiere, czy też cebularz po francusku, to prawdziwy przysmak, który może jest dość czasochłonny w wykonaniu, ale przy tym zaskakująco prosty. Łączy w sobie elementy pizzy, dokładniej ciasto i farsz na bazie cebuli (podobnie jak w przypadku lubelskich bułeczek), jednak nie jest tak znany, jak klasyczna włoska pizza z sosem pomidorowym i serem. Nie zjemy tego specjału w każdej restauracji, więc warto poświęcić chwilkę i zamienić swoją kuchnię we francuski salon. Co jest najważniejsze? Oczywiście cebula. Musi apetycznie zbrązowieć, ale pod żadnym pozorem nie może się przesmażyć. Powinna karmelizować się we własnych sokach, zupełnie jak w przypadku zupy cebulowej. No i nie wolno zapominać o dodatkach - przydadzą się oliwki i kilka filecików anchois. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na przepyszny Cr?me br?lée

Francuski placek cebulowy - pokochają go wszyscy Polacy

Składniki na placek drożdżowy:

  • 0,5 kg mąki pszennej średniego typu przemiału (świetnie sprawdzi się typ 650),
  • 7 g drożdży instant,
  • ok. 300 ml letniej wody,
  • łyżeczka soli,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • 2 pełne łyżki oliwy z oliwek.

Składniki na nadzienie cebulowe:

  • 5 sporych żółtych cebul,
  • 2 większe ząbki czosnku,
  • solidna łyżka masła,
  • łyżka oliwy,
  • ocet balsamiczny,
  • pieprz, odrobina soli, zioła prowansalskie,
  • kilka czarnych oliwek,
  • kilka płatów anchois (jeśli nie lubisz, użyj kawałków tuńczyka w sosie własnym lub cienkich słupków solonych śledzi).

Pissaladiere - sposób wykonania cebularza francuskiego:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Do miski przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, cukier i sól oraz 150 ml ciepłej wody i oliwę. Zacznij zagniatać, stopniowo dolewając resztę wody.
  2. Energicznie zagnieć ciasto, a kiedy będzie już gładkie i jednolite, uformuj je w kulę. Miskę, w której się znajduje, szczelnie owiń folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce, by ciasto urosło. Może to potrwać nawet 1,5 godziny - ciasto musi co najmniej podwoić swoją objętość.
  3. Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj cebulę. Obierz ją z łupin i pokrój w piórka. Przygotuj głęboką patelnię, najlepiej z grubym dnem i rozgrzej na niej łyżkę masła oraz łyżkę oliwy. Następnie dodaj cebulę i na niewielkim ogniu duś ją, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliła.
  4. Cebula nie może się smażyć - kiedy pod wpływem temperatury puści naturalny sok, powinna się w nim dusić, aż zmieni kolor na brązowy. Duszenie cebuli może potrwać nawet pół godziny lub dłużej, w zależności od mocy palnika, grubości piórek i patelni.
  5. Kiedy cebula będzie już złotobrązowa i błyszcząca, dodaj do niej odrobinę pieprzu, płaską łyżkę ziół prowansalskich i odrobinę octu balsamicznego - 1,5 łyżki wystarczy. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką i kilka razy rzuć nim, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Następnie rozwałkuj je na placek w dowolnym kształcie o grubości ok. 1,5 cm. Ciasto połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na ciasto wyłóż podduszoną cebulę i równomiernie ją rozprowadź. Następnie ułóż kawałki anchois lub innej ulubionej ryby, a także kilka przekrojonych czarnych oliwek.
  8. Tak przygotowane pissaladiere włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 20-25 minut.
Więcej o: