Sałatka z awokado i kurczakiem. Sąsiadka mówiła "ble", teraz wykupuje mi najlepsze owoce

Sałatki kochają ludzie z całego świata, ale Polacy pałają do nich szczególnym uwielbieniem. Czy to imieniny, czy to święta, grill, czy zwykła kolacja, obowiązkowo musi pojawić się sałatka. Jednak ile w kółko można jeść jarzynową lub gyros? Dziś mamy przepis na sałatkę z awokado, która znana jest na całym świecie i regularnie serwuje się ją na najróżniejszych przyjęciach i bankietach. Połączenie składników to majstersztyk.

Sałatka Cobb to lekka, ale pełna smaku sałatka, którą można jeść i jeść, bo jej przenikające się smaki tak bardzo wciągają. Oprócz tego, że jest pyszna, jest także bardzo zdrowa - zawiera białko i zdrowe tłuszcze, świetnie syci bez uczucia ciężkości. Będzie dobrym wyborem na kolację we dwoje, na lunch do pracy lub po prostu na pyszny i dodający energii posiłek. Ważne są awokado, kurczak i ser, w tym przypadku najlepiej wybrać ten z niebieską pleśnią. Zapamiętałam ten przepis z jednego przyjęcia i zdradziłam go sąsiadce. Od tamtej pory w moim osiedlowym sklepie nie mogę znaleźć żadnego ładnego awokado. Czasem lepiej trzymać buzię na kłódkę. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na efektowną sałatkę. Oto leśna polana

Najlepsza sałatka z awokado - lekka i pełna smaku sałatka Cobb. Na kolację i na lunch

Składniki:

  • ok. 250 g fileta z kurczaka,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • pół cebuli,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 70-80 g sera pleśniowego,
  • sałata, może być rzymska,
  • sos winegret.

Sałatka Cobb - sposób wykonania:

  1. Zacznij od kurczaka. Mięso oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Następnie zamarynuj je w soli, łyżce miodu i musztardzie. Podsmaż mięso na odrobinie oliwy.
  2. Boczek pokrój w cienkie paseczki i wytop, aż będzie chrupiący, następnie pokrusz go na małe chipsy. Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  3. Pomidory umyj pod bieżącą wodą i pokrój na połówki lub ćwiartki. Cebulę drobno posiekaj. Następnie zajmij się awokado. Ostrym nożem przekrój je na pół. Usuń pestkę i wyjmij miąższ. Także pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
  4. Ser pokrój lub skrusz w dłoniach, sałatkę porwij na kawałki. Następnie przygotuj półmisek i układaj warstwami składniki sałatki, jedne obok drugich.
  5. Przygotuj sos winegret. Do miseczki wlej 4 łyżki oliwy, 1,5 łyżki octu winnego, dodaj łyżeczkę miodu, łyżeczkę sosu worcestershire (możesz zamienić na sos sojowy), łyżeczkę musztardy i dopraw solą i pieprzem.
  6. Dokładnie wymieszaj składniki i polej sosem sałatkę. Podawaj z grzankami ziołowymi lub chrupiącą bagietką. Pamiętaj, że sałatka Cobb najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

Co zrobić, żeby awokado nie ciemniało i nie nabrało ciemnych, nieapetycznych plam? Jeśli lubisz ten owoc, na pewno kiedyś zdarzył ci się taki nieprzyjemni incydent. Jeśli pokroisz je z myślą o późniejszym użyciu, albo przygotujesz pastę z awokado dużo wcześniej przed zjedzeniem, wystarczy, że albo skropisz owoc sokiem z cytryny, albo do pasty włożysz pestkę z awokado.

Więcej o: