Sałatka Cobb to lekka, ale pełna smaku sałatka, którą można jeść i jeść, bo jej przenikające się smaki tak bardzo wciągają. Oprócz tego, że jest pyszna, jest także bardzo zdrowa - zawiera białko i zdrowe tłuszcze, świetnie syci bez uczucia ciężkości. Będzie dobrym wyborem na kolację we dwoje, na lunch do pracy lub po prostu na pyszny i dodający energii posiłek. Ważne są awokado, kurczak i ser, w tym przypadku najlepiej wybrać ten z niebieską pleśnią. Zapamiętałam ten przepis z jednego przyjęcia i zdradziłam go sąsiadce. Od tamtej pory w moim osiedlowym sklepie nie mogę znaleźć żadnego ładnego awokado. Czasem lepiej trzymać buzię na kłódkę.
Zobacz wideo Zobacz przepis na efektowną sałatkę. Oto leśna polana
Najlepsza sałatka z awokado - lekka i pełna smaku sałatka Cobb. Na kolację i na lunch
Składniki:
- ok. 250 g fileta z kurczaka,
- 150 g boczku wędzonego,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 1 dojrzałe awokado,
- pół cebuli,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 70-80 g sera pleśniowego,
- sałata, może być rzymska,
- sos winegret.
Sałatka Cobb - sposób wykonania:
- Zacznij od kurczaka. Mięso oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Następnie zamarynuj je w soli, łyżce miodu i musztardzie. Podsmaż mięso na odrobinie oliwy.
- Boczek pokrój w cienkie paseczki i wytop, aż będzie chrupiący, następnie pokrusz go na małe chipsy. Jajka obierz i pokrój w kostkę.
- Pomidory umyj pod bieżącą wodą i pokrój na połówki lub ćwiartki. Cebulę drobno posiekaj. Następnie zajmij się awokado. Ostrym nożem przekrój je na pół. Usuń pestkę i wyjmij miąższ. Także pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Ser pokrój lub skrusz w dłoniach, sałatkę porwij na kawałki. Następnie przygotuj półmisek i układaj warstwami składniki sałatki, jedne obok drugich.
- Przygotuj sos winegret. Do miseczki wlej 4 łyżki oliwy, 1,5 łyżki octu winnego, dodaj łyżeczkę miodu, łyżeczkę sosu worcestershire (możesz zamienić na sos sojowy), łyżeczkę musztardy i dopraw solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj składniki i polej sosem sałatkę. Podawaj z grzankami ziołowymi lub chrupiącą bagietką. Pamiętaj, że sałatka Cobb najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
Co zrobić, żeby awokado nie ciemniało i nie nabrało ciemnych, nieapetycznych plam? Jeśli lubisz ten owoc, na pewno kiedyś zdarzył ci się taki nieprzyjemni incydent. Jeśli pokroisz je z myślą o późniejszym użyciu, albo przygotujesz pastę z awokado dużo wcześniej przed zjedzeniem, wystarczy, że albo skropisz owoc sokiem z cytryny, albo do pasty włożysz pestkę z awokado.