• Link został skopiowany

Bez zagniatania, brudzenia rąk i przekleństw pod nosem. Ta szarlotka jest lepsza od klasycznej

Lubisz szarlotkę? No ba, każdy lubi. Jest to bezsprzecznie jedno z ulubionych ciast Polaków, ale ileż to osób przeklinało zagniatanie twardego, kruchego ciasta, chłodzenie go i wszystkie inne ceregiele z robieniem szarlotki? Na pewno znajdą się takie osoby. Dziś mamy dla was szarlotkę, która jest wilgotna, mięciutka i pyszna tak, że kiedy ją podasz, każdy ci się pokłoni. Przygotuj trzy szklanki.
Szarlotka sypana. Zdj. ilustracyjne
Olllympea / shutterstock.com

Nie ma to jak domowe, pyszne i pachnące ciasto, prawda? Jeśli tak jak większość Polaków uwielbiasz szarlotkę, ale nie chce ci się albo biegać do cukierni, albo wyciągać stolnicy i tłumaczyć nadgarstkom, dlaczego mają dziś tak trudną pracę, ten przepis sprawi, że zatańczysz i twoja rodzina będzie ci wtórować. Szarlotka sypana nie dość, że jest łatwa i szybciuteńka, to jeszcze smakuje wyśmienicie, a to za sprawą trzech szklanek. A w zasadzie składników z trzech szklanek, jabłek i masła. Masło jest bardzo, bardzo ważne, bo to ono sprawi, że szarlotka sypana będzie taka pyszna. Oto przepis, za który moja rodzina chciała mnie obsypać złotem. 

Zobacz wideo Szarlotka królewska? Proszę bardzo! Zobacz nasz przepis

Łatwiejsza i pyszniejsza niż klasyczna. Szarlotka sypana będzie jak objawienie

Składniki:

  • ok. 1,5 kg jabłek,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru do wypieków,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 170 g zimnego masła,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka cynamonu.

Szarlotka sypana - sposób wykonania:

  1. Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń nasionka. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż je do miski i dodaj cynamon. Dokładnie wymieszaj.
  2. Wszystkie suche składniki umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj, by wszystko równomiernie się połączyło. Następnie podziel je na trzy równie części.
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia lub tortownicę i dno wyłóż papierem, boki zaś wysmaruj masłem.
  4. Na dno tortownicy wsyp pierwszą część sypkich składników i dodaj połowę startych jabłek z cynamonem. Wyrównaj tę warstwę i dodaj drugą część suchych składników. Następnie połóż resztę owoców i wsyp ostatnią sypką część ciasta.
  5. Bezpośrednio na wierzch ciasta zetrzyj mocno schłodzone masło. Postaraj się, by było rozłożone równomiernie.
  6. Szarlotkę sypaną piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostaw do ostygnięcia, a potem ciesz się pysznym, wilgotnym ciastem z jabłkami.

Widzisz, nie ma w tym nic trudnego, a smak wszyscy zapamiętają na długo. Myślę, że od czasu do czasu warto porzucić klasykę na rzecz nowych sposobów i zamiast się męczyć, zrobić coś pysznego łatwiej, ale wcale nie gorzej, a nawet lepiej.

Więcej o: