Ileż to razy nie mieliście pomysłu na zupę na obiad i kończyło się na pomidorowej, jarzynowej lub jedzeniu na dowóz? Teraz mamy dla was przepis, który pozwoli wam powrócić do zapomnianych smaków z dzieciństwa i młodości. Chodzi o zupę, którą w moim domu nazywało się dziadowską. Podstawą są malutkie kluseczki. Ależ to pyszne!
Julia Mikhaylova /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić tani obiad, który jednocześnie syci, smakuje i przypomina stare, dobre czasy? Oczywiście warto postawić na zupę dziadowską, która większości znana jest jako zupa zacierkowa. To potrawa, która przyjmie wszystko, jednak zawsze muszą pojawić się zacierki, czyli małe kluseczki z mąki, wody i odrobiny soli. Potem ważna jest wkładka mięsna, warzywa, czasami grzybki i przyprawy. Zasada jest taka: im taniej, tym smaczniej.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz jak uratować za słony rosół. Mamy na to sprawdzone triki
Zupa zacierkowa po taniości. Powróć do smaków sprzed lat
Składniki:
ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
2 marchewki,
kilka ziemniaków,
1 większa cebula,
ok. 200 g boczku wędzonego,
kilka suszonych grzybków,
mąka i woda na zacierki,
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
posiekany koperek lub natka pietruszki.
Zupa zacierkowa - sposób wykonania:
Przygotuj garnek i wytop w nim pokrojony w kostkę boczek. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dorzuć marchewkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę i chwilę podsmażaj.
Kiedy całość się podsmaży, zalej składniki bulionem, dodaj pokruszone w dłoniach suszone grzybki oraz kilka listków laurowych i 3-4 kulki ziela angielskiego.
Gotuj całość na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą niemal całkowicie miękkie.
Gdy zupa się gotuje, przygotuj zacierki. Z mąki i wody zagnieć ciasto. Konsystencją powinno przypominać dobrze wyrobione ciasto na pierogi. Następnie odrywaj z ciasta małe kawałki i w dłoniach formuj je w kształt kuleczek.
Zacierki wrzucaj do gotującej się zupy, następnie dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze przez 5 minut, żeby zacierki nie były w środku surowe. Przed podaniem posyp posiekaną natką lub koperkiem.