Polacy to zupomaniacy, nawet się rymuje. Jednak prawda jest taka, że uwielbiamy wszelkie polewki, a jedną z naszych ukochanych jest oczywiście fasolowa. Jak zrobić zupę fasolową, żeby była najlepsza pod słońcem? Ja stosuję stary przepis, a najważniejsze jest mięso. Bez wędzonki ani rusz.
Ezume Images /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa fasolowa na stałe wpisała się w kanon ulubionych zup Polaków i na pewno trudno znaleźć osobę, która jej nie lubi. Oczywiście, można powiedzieć, że nie przepada się za fasolową, ale to najprawdopodobniej dlatego, że ktoś źle ją przygotował. Ja na szczęście doskonale wiem, jak zrobić fasolową, żeby była pyszna i aromatyczna, a oczywiście podstawą jest mięso. Pamiętajcie, mięso surowe musi iść w parze z mięsem wędzonym, bo jak fasolowa, to bez wędzonki ani rusz.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz jak łatwo możesz uratować za słony rosół
Zupa fasolowa - najlepszy przepis w całej sieci
Składniki:
500 g wędzonych żeberek,
500 g surowych żeberek,
2 laski wędzonej kiełbasy (polecam myśliwską, jest pyszna),
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek.
Zupa fasolowa z wkładką - sposób wykonania:
Dzień wcześniej namocz fasolę. Wsyp ją do miski, zalej wodą i odłóż na całą noc, by fasola napęczniała, wówczasszybciej się ugotuje.
Do garnka włóż pokrojone na części żeberka i zalej je wodą. Zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie dodaj namoczoną fasolę i obraną włoszczyznę. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola zacznie robić się miękka.
Kiedy fasola zacznie robić się miękka, dodaj obrane i pokrojone ziemniaki oraz posiekany czosnek.
Boczek, cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. Boczek wytop na suchej patelni, następnie dodaj cebulę i podsmażaj, aż cebula się zeszkli, a boczek apetycznie zarumieni. Dodaj zawartość patelni do zupy. Dołóż także kiełbasę.
Dopraw do smaku przyprawami i gotuj, aż zupa zgęstnieje, a fasola będziecałkiem miękka. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.