• Link został skopiowany

Elastyczne i aksamitne jak jedwab. Te naleśniki po prostu rządzą

Jak zrobić naleśniki, żeby były delikatne, elastyczne i aksamitne niczym policzek niemowlęcia? Mamy na to sprawdzony przepis, z którym poradzi sobie nawet maluch (oczywiście pod okiem dorosłych). Sekretem jest jeden składnik, którego nie powinno się żałować. Tak robią we Francji, a ich naleśniku uważane są za najlepsze na świecie.
Naleśniki
sanddebeautheil /Shutterstock

Przepis na naleśniki większość z nas traktuje nieco po macoszemu i robimy je zawodną metodą "na oko". O ile ta metoda najczęściej wychodzi, tak czasami zdarza się, że naleśniki pękają podczas składania, rwą się lub wychodzą za grube i ni chusteczki nie zawiniesz w nie ani sera, ani innego farszu. Francuskie naleśniki znane na całym świecie jako crepes są po prostu perfekcyjne. Cieniutkie, elastyczne i naprawdę przepyszne. Tutaj chodzi o masło. Nie wolno się go bać ani żałować. To najlepsza gwarancja idealnych naleśników.

Zobacz wideo zobacz przepis na naleśniki po meksykańsku

Perfekcyjne naleśniki. Bez masła nie wyjdą

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
  • 3 jajka,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 5 łyżek roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie łyżeczka cukru pudru.

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą i cukrem, jeśli go używasz. Mleko i woda powinny być schłodzone, a roztopione masło nie powinno być gorące.
  2. Do mąki dodaj mleko, wodę i wbij jajka. Za pomocą miksera na wysokich obrotach zmiksuj całość na gładką masę, stopniowo dodając masło.
  3. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem. Kiedy będzie już dość gorąca, nakładaj na nią porcje ciasta na naleśniki i rozprowadzaj po całej powierzchni.
  4. Smaż naleśniki na złoty kolor. Będą bardzo cienkie, dlatego nie będą wymagały smażenia z obu stron. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, po chwili smażenia możesz odwrócić je na drugą stronę.

Jak podawać takie naleśniki? Tutaj pole do popisu masz naprawdę ogromne. Będą idealnie smakowały na słodko, na przykład z dżemem lub serem, możesz podać je w wersji wytrawnej np. z szynką i serem. Są elastyczne, więc będą idealne do krokietów lub zawijania i pieczenie w sosie na przykład meksykańskim. 

Więcej o: