• Link został skopiowany

Weź wędzonego kurczaka, ogórki, ser i kilka dodatków. Lepszej sałatki ze świecą szukać

Dziś mamy dla ciebie przepis na sałatkę do tańca i do różańca, czyli idealną na każdą okazję i bez okazji też. Jeśli masz dość znanych przepisów, które niczym już nie zaskakują lub chcesz zrobić coś pysznego na kolację albo lunch do pracy, pokochasz ten przepis. W roli głównej wędzony kurczak.
Sałatka z pieczarkami
BearFotos /Shutterstock

Polacy uwielbiają sałatki i chociaż wciąż na naszych stołach królują znane jarzynowa, gyros czy ziemniaczana, czas otworzyć się na coś nowego. Nasz dzisiejszy przepis na sałatkę idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, świetnie urozmaici stół podczas imienin i innych imprez, doskonale załatwi kolację i lunch w pracy, a w liście składników same pozycje lubiane przez wszystkich Polaków. Nie ma tu nic wymyślnego i trudnego do kupienia, a najważniejszym składnikiem jest wędzony kurczak. Oprócz tego będzie ser, kiszone ogórki i gotowane pieczarki. To połączenie zasługuje na medal i jak tylko spróbujesz, z pewnością przyznasz mi rację. 

Zobacz wideo Zrobiłam pastę z awokado. Ten sos dodał jej pazura

Sałatka, którą pokocha każdy Polak. Wędzony kurczak gwiazdą przepisu

Składniki:

  • ok. 40 dag wędzonej piersi z kurczaka,
  • 5-7 większych pieczarek,
  • 5 większych ogórków kiszonych,
  • ok. 20-30 dag sera żółtego,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • pół pęczka pietruszki,
  • pół puszki kukurydzy konserwowej, 
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sałatka z kurczakiem wędzonym - sposób wykonania:

  1. Pieczarki oczyść i włóż do gotującej się wody z dodatkiem soli i listka laurowego. Gotuj przez ok. 10 minut. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Wywar możesz zachować lub zamrozić i dodać na przykład do zupy grzybowej, celem wzmocnienia smaku.
  2. Kiedy pieczarki stygną, zajmij się resztą składników. Wędzony filet pokrój w kostkę, podobnie pokrój ser oraz kiszone ogórki. Cebulę posiekaj dość drobno (po posiekaniu możesz dodać do cebuli szczyptę cukru, by pozbyć się ewentualnej goryczki). Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj ostudzone pieczarki pokrojone w kostkę i kukurydzę odsączoną z zalewy. Dołóż natkę pietruszki oraz majonez z koncentratem. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę możesz włożyć na jakiś czas do lodówki, by smaki się przegryzły.
Więcej o: