• Link został skopiowany

Włosi robią najlepszą jarzynówkę. Sycąca i tak bogata, że brakuje tylko dziada z babą

Kuchnia włoska znana jest na całym świecie z niebywałych połączeń smakowych i zaskakującej prostoty, która w żadnej potrawie nie zawodzi. Tak właśnie jest z jedną z najsłynniejszych włoskich zup, którą można określić jako włoską jarzynówkę. Jak zrobić zupę minestrone? To bomba smaku i witamin, musisz ją zrobić na przednówku.
Włoska zua minestrone
Jelena990 /Shuterstock

Polacy kochają zupy i nasza rodzima kuchnia wręcz tonie w przepisach na najróżniejsze polewki. Jednak w innych częściach kontynentu także nie brakuje świetnych przepisów na zupy. Kuchnia włoska słynie z pizzy, pysznych makaronów i wyjątkowych słodkości, ale nie brakuje w niej także pysznych zup, jedna szczególnie zasługuje na uwagę. Zupa minestrone to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Przyjmie niemal wszystko, a przepis jest naprawdę łatwy. Mówi się, że zupa minestrone to coś w rodzaju włoskiej jarzynówki, jednak nie tylko smak odróżnia ją od polskiej zupy jarzynowej, nie znajdziesz tam śmietany, za to nie możesz zapomnieć o pomidorach, fasolce i przyprawach, takich jak czosnek i oregano. Jeśli chcesz zjeść coś pysznego, pożywnego i dodającego energii, koniecznie wypróbuj zupę minestrone - pomoże ci to przetrwać do wiosny z pełnym brzuchem i dobrym humorem. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pożywną i sycącą zupę gulaszową

Zupa jarzynowa po włosku. Pół warzywniaka i mnóstwo smaku w każdej porcji

Składniki:

  • minimum 2 litry dowolnego bulionu, możesz użyć także czystego rosołu,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 2 większe ziemniaki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 większa cebula,
  • 1 mała cukinia,
  • pół małej włoskiej kapusty,
  • 2 pomidory (lub pół puszki krojonych pomidorów),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • garść fasolki szparagowej (może być mrożona),
  • kawałek papryczki chili,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, suszone oregano,
  • oliwa, łyżka masła,
  • łyżka sosu Worcestershire,
  • łyżka jasnego sosu sojowego,
  • łyżka octu z białego wina,
  • starty parmezan.

Zupa minestrone - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim oliwę tak, by cienką warstwą pokrywała całe dno. Kiedy oliwa się rozgrzewa, drobno posiekaj cebulę i czosnek, paprykę pokrój w paski, a marchewkę zetrzyj na tarce. Następnie podsmaż warzywa, aż się lekko zarumienią. W tym momencie podsmaż także posiekaną papryczkę chili.
  2. Cukinię pokrój w kostkę, podobnie ziemniaki, a kapustę poszatkuj. Dołóż warzywa do garnka, dodaj odrobinę masła i podsmażaj przez 5 minut na większym ogniu, co chwilę mieszając. Następnie zalej całość bulionem i zmniejsz moc palnika.
  3. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie pokrój i dodaj do zupy. Jeśli używasz gotowych pomidorów z puszki, pomiń krok z parzeniem. Dodaj także fasolkę szparagową i na wolnym ogniu gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  4. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami i sosem. Nie zapomnij dodać posiekanej natki. Zupę minestrone podawaj z grzankami lub drobnym makaronem - jak wolisz. Przed podaniem dodaj trochę pokruszonego parmezanu. 
Więcej o: