Sernik z ziemniakami to nie jest żaden nowoczesny wymysł. Wiele osób kiedyś tak piekło to popularne ciasto, a powody były dwa. Po pierwsze ziemniaki były tanie, więc można było zastąpić nimi część masy, dzięki czemu zrobienie deseru też było tańsze, a po drugie te warzywa nadają sernikowi bardzo apetycznej konsystencji. Dzięki nim sernik staje się przyjemnie delikatny i nabiera kremowości.
Jakie ziemniaki wybrać do sernika? Najlepiej sprawdzą się mączyste. Zaleca się też, by ugotować je dzień wcześniej. Poniżej cały przepis na sernik z ziemniakami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Blaszkę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Potem robimy kruchy spód. Mąkę pszenną mieszamy ze 100 g cukru, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, śmietanę oraz jedno żółtko. Szybko zagniatamy ciasto, a następnie rozwałkowujemy je i przekładamy do przygotowanej formy. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę na sernik z ziemniakami. Twaróg i ziemniaki mielimy razem w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Białka oddzielamy od żółtek i żółtka ucieramy z 400 g cukru oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodajemy zmielony ser i ziemniaki. Cały czas mieszamy.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Delikatnie i ostrożnie dodajemy ją do masy, najlepiej szpatułką silikonową lub drewnianą. Tak przygotowaną masę kładziemy na wstępnie podpieczonym spodzie. Wyrównujemy i smarujemy jeszcze rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Po tym czasie sernik z ziemniakami powinien ładnie się zarumienić. Gdy się upiecze, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy w środku tortownicę z ciastem jeszcze na godzinę. Dzięki temu jest mniejsze ryzyko, że sernik opadnie.
Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu sernik można udekorować według własnych upodobań. Będą do niego pasować cukier puder i świeże owoce, można go też polać z wierzchu sosem owocowym, czekoladowym albo karmelowym.