• Link został skopiowany

Sernik jak za dawnych lat. Zaskakujący dodatek sprawia, że jest wilgotny i kremowy

Sernik z ziemniakami? Jeśli ktoś nigdy o nim nie słyszał, może uznać to za żart. W końcu po co dodawać do słodkiego ciasta warzywo? Otóż ma to sens i sernik dzięki temu wiele zyskuje - staje się bardziej wilgotny i kremowy. Zwolennikiem tego dodatku jest m.in. Robert Makłowicz.
Sernik z ziemniakami
Pixel-Shot / Shutterstock

Sernik z ziemniakami to nie jest żaden nowoczesny wymysł. Wiele osób kiedyś tak piekło to popularne ciasto, a powody były dwa. Po pierwsze ziemniaki były tanie, więc można było zastąpić nimi część masy, dzięki czemu zrobienie deseru też było tańsze, a po drugie te warzywa nadają sernikowi bardzo apetycznej konsystencji. Dzięki nim sernik staje się przyjemnie delikatny i nabiera kremowości. 

Zobacz wideo Lubisz kremowe serniki? Wypróbuj nasz przepis na sernik dyniowy

Jakie ziemniaki wybrać do sernika? Najlepiej sprawdzą się mączyste. Zaleca się też, by ugotować je dzień wcześniej. Poniżej cały przepis na sernik z ziemniakami.

Przepis na sernik z ziemniakami. Ma idealną konsystencję

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego,
  • 700 g ugotowanych ziemniaków,
  • 400 g cukru,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g masła + do posmarowania formy,
  • 6 jajek + 1 do posmarowania,
  • żółtko,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • bułka tarta do posypania formy.

Sposób przygotowania:

Blaszkę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Potem robimy kruchy spód. Mąkę pszenną mieszamy ze 100 g cukru, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, śmietanę oraz jedno żółtko. Szybko zagniatamy ciasto, a następnie rozwałkowujemy je i przekładamy do przygotowanej formy. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę na sernik z ziemniakami. Twaróg i ziemniaki mielimy razem w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Białka oddzielamy od żółtek i żółtka ucieramy z 400 g cukru oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodajemy zmielony ser i ziemniaki. Cały czas mieszamy. 

Z białek ubijamy sztywną pianę. Delikatnie i ostrożnie dodajemy ją do masy, najlepiej szpatułką silikonową lub drewnianą. Tak przygotowaną masę kładziemy na wstępnie podpieczonym spodzie. Wyrównujemy i smarujemy jeszcze rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Po tym czasie sernik z ziemniakami powinien ładnie się zarumienić. Gdy się upiecze, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy w środku tortownicę z ciastem jeszcze na godzinę. Dzięki temu jest mniejsze ryzyko, że sernik opadnie.

Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu sernik można udekorować według własnych upodobań. Będą do niego pasować cukier puder i świeże owoce, można go też polać z wierzchu sosem owocowym, czekoladowym albo karmelowym.

Więcej o: