Indyk w kremowym sosie to moja nowa miłość. Dodałam ser, o którym na pewno nie pomyślisz

Indyk to świetna opcja obiadowa, kiedy chcemy zjeść pyszne, delikatne i chude mięso napakowane białkiem. Jakiś czas temu postanowiłam dać się ponieść kulinarnej fantazji i zrobiłam indyka w kremowym, delikatnym sosie. Podstawą był ser, którego jeszcze nie używałam do wytrawnych dań. Wyszło tak, że rodzina prosi o tego indyka przynajmniej raz w tygodniu.

Najczęściej na obiad Polacy wybierają kurczaka i wieprzowinę. Indyka zdecydowanie rzadziej, a wielka szkoda, bo to jedno z najzdrowszych i najbardziej wartościowych mięs. Niestety część z nas ma obawy, że mięso wyjdzie suche, zwłaszcza gdy chodzi o piersi. Mój przepis na indyka z pewnością ci się uda, a mięso wyjdzie soczyste jak marzenie. Jednak sos to mistrzostwo i wiem, że brzmi to mało skromnie, ale nie często udaje mi się coś tak pysznego, gdy nie korzystam ze znanego przepisu. Kiedy zaczęłam gotowanie, zorientowałam się, że nie mam w lodówce śmietany. Miałam za to jogurt i serek mascarpone. Pomyślałam "czemu nie" i dodałam oba składniki, a całość podkręciłam ogórkami kiszonymi. W pierwszej chwili to połączenie może wydawać się nietypowe, ale jest wyjątkowe. Ten przepis na indyka zostanie już ze mną na zawsze.

Zobacz wideo Zobacz przepis na klasykę kuchni indyjskiej. Butter chicken to mistrzostwo smaku

Indyk w kremowym sosie z mascarpone. Obiad na medal w kilka chwil

Składniki:

  • 3 większe polędwiczki z indyka lub ok. 600 g piersi,
  • 1 czerwona cebula,
  • biała część niewielkiego pora,
  • 5 niewielkich ogórków kiszonych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki sera mascarpone,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, ziołowa przyprawa do drobiu, tymianek, rozmaryn.

Indyk w sosie z mascarpone - sposób wykonania:

  1. Mięso z indyka pokrój w średnią kostkę i usuń błonki. Następnie przełóż do miski, dodaj łyżkę oliwy i przyprawę do drobiu. Wymieszaj i odstaw.
  2. Cebulę posiekaj w piórka, podobnie posiekaj por, a ogórki w półplastry. Czosnek możesz albo zmielić w prasce, albo także drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i porządnie obsmaż mięso, by się zamknęło. Następnie zdejmij je z patelni.
  4. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i por. Kiedy zaczną się szklić, dodaj czosnek i indyka. Dołóż jogurt, mascarpone i koncentrat oraz ogórki. Możesz wlać odrobinę lekkiego bulionu i kilka łyżek soku z kiszonych ogórków, by dodać potrawie przyjemnej kwasowości.
  5. Całość duś na średniej mocy palnika przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.
Więcej o: