Naleśniki robię tylko tak. Są cieniutkie i elastyczne. To przez składnik, który masz w lodówce

Naleśniki to dowód na to, że świat jednak bywa dobrym miejscem. Wiele z nas naleśniki robi po prostu na oko, ale ta metoda nie zawsze daje sto procent szans na sukces. Nasz dzisiejszy przepis sprawi, że za każdym razem będziesz robić naleśniki swojego życia, bo będą cieniutkie, miękkie i elastyczne. Najważniejszy składnik jest w każdej lodówce i nie należy go żałować.

Nie wiem, czy jest bardziej uniwersalny przepis niż na naleśniki. Można zjeść je na śniadanie, zabrać do lunch boxa do pracy lub szkoły, sprawdzą się na obiad (na przykład zapiekane po meksykańsku), a także na kolację, szczególnie odsmażane z serem na patelni. Jednak zanim nafaszerujesz je mięsem mielonym, słodkim serem lub kurczakiem i pieczarkami, trzeba zająć się bazą. Jak zatem zrobić najlepsze naleśniki? Masło, masło i jeszcze raz masło. To ono sprawi, że naleśniki będą elastyczne, nie będą się rwać i łamać podczas składania. Takie naleśniki robią we Francji i uchodzą za najlepsze na świecie. Teraz ty możesz zrobić dokładnie takie same. 

Zobacz wideo Zrobiłam pastę z awokado z fantastycznym sosem. Palce lizać

Najlepsze naleśniki. Nie żałuj masła, a będą cieniutkie i elastyczne

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
  • 3 jajka,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 5 łyżek roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie łyżeczka cukru pudru.

Cienkie i elastyczne naleśniki - sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą i cukrem, jeśli go używasz. Mleko i woda powinny być schłodzone, a roztopione masło nie powinno być gorące.
  2. Do mąki dodaj mleko, wodę i wbij jajka. Mikserem na wysokich obrotach zmiksuj całość na gładką masę, stopniowo dodając masło.
  3. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem. Kiedy będzie już dość gorąca, nakładaj na nią porcje ciasta na naleśniki i rozprowadzaj po całej powierzchni.
  4. Smaż naleśniki na złoty kolor. Będą bardzo cienkie, dlatego nie będą wymagały smażenia z obu stron. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, po chwili smażenia możesz odwrócić je na drugą stronę, chociaż będą tak cieniutkie, że może nie być takiej potrzeby. 

Takie naleśniki są nie tylko zwyczajnie pyszne, lecz także zawsze się udają - wychodzi nawet owiany złą sławą pierwszy naleśnik. Będą idealne do zawijania i składania, a co za tym idzie, będą najlepsze do krokietów. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich najlepszymi naleśnikami ich życia. 

Więcej o: