Szybki makaron ze szpinakiem dla każdego lenia. Tak pyszny, że szef kuchni mógłby się od ciebie uczyć

Makaron ze szpinakiem to przyjaciel każdego kulinarnego leniucha i wszystkich zabieganych. Próżno szukać łatwiejszego przepisu, a kremowy sos jest po prostu boski. Jak zatem zabrać się za ten pyszny i szybki makaron? Musisz wybrać jedną z trzech opcji.

Makaron ze szpinakiem to prawdziwa uczta w kwadrans, na dodatek z tanich i łatwo dostępnych składników. Oczywiście nie wystarczy wymieszać ugotowanego spaghetti lub penne z uduszonym szpinakiem, trzeba dodać coś, co wyniesie danie na wyżyny smaku. W tym przypadku będzie to na pewno ser, a dokładniej dwa sery - feta i ricotta, ale nie tylko. I tutaj masz wybór. Możesz podać makaron z kurczakiem, możesz także użyć ryby, na przykład łososia (może być wędzony, szczerze polecam) lub w wersji bezmięsnej - tofu. Dziś skupimy się jednak na najbardziej klasycznej wersji, więc usmażymy najpierw kurczaka. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na przepyszny makaron z kurczakiem po toskańsku

Szybki makaron ze szpinakiem - w kwadrans zamienisz kuchnię w salę restauracyjną

Składniki:

  • 300 g makaronu, najlepiej spaghetti lub tagliatelle,
  • ok. 600 g świeżego szpinaku,
  • ok. 400 g piersi z kurczaka, 
  • 100 g sera ricotta,
  • ok. 70 g sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie),
  • kilka łyżek wody z gotowanego makaronu,
  • sól i pieprz do smaku, opcjonalnie zioła prowansalskie.

Makaron ze szpinakiem w serowym sosie - sposób wykonania:

  1. Zacznij od kurczaka. Mięso oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Następnie włóż do miski, dodaj łyżkę oliwy, sól, pieprz i suszony czosnek. Wymieszaj i odstaw. Możesz zrobić to dużo wcześniej, np. przed wyjściem do pracy lub nawet dzień wcześniej wieczorem.
  2. Makaron ugotuj al dente w dość dużej ilości wody z solą i odrobiną tłuszczu. Kiedy makaron się gotuje, przygotuj resztę składników i podsmaż kurczaka na niewielkiej ilości tłuszczu, polecam masło klarowane. Podsmażonego kurczaka zdejmij z patelni.
  3. Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na maśle na tej samej patelni, na której smażył się kurczak. Kiedy się zeszkli, dodaj opłukany szpinak. Podsmażaj, aż szpinak zwiędnie. Następnie lekko osól i dodaj pieprz.
  4. Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do podduszonego szpinaku, dorzuć także ser ricotta. Podduszaj całość, aż sery się rozpuszczą. Następnie dodaj makaron i kurczaka. Całość dokładnie wymieszaj i jeśli uważasz, że sos jest za gęsty, dolej odrobinę wody spod makaronu. Przed podaniem możesz oprószyć startym twardym serem lub suszonymi płatkami chili. 
Więcej o: