-
Haps
-
Jak przygotować
- Szybki makaron ze szpinakiem dla każdego lenia. Tak pyszny, że szef kuchni mógłby się od ciebie uczyć
Szybki makaron ze szpinakiem dla każdego lenia. Tak pyszny, że szef kuchni mógłby się od ciebie uczyć
Makaron ze szpinakiem to przyjaciel każdego kulinarnego leniucha i wszystkich zabieganych. Próżno szukać łatwiejszego przepisu, a kremowy sos jest po prostu boski. Jak zatem zabrać się za ten pyszny i szybki makaron? Musisz wybrać jedną z trzech opcji.
Makaron ze szpinakiem to prawdziwa uczta w kwadrans, na dodatek z tanich i łatwo dostępnych składników. Oczywiście nie wystarczy wymieszać ugotowanego spaghetti lub penne z uduszonym szpinakiem, trzeba dodać coś, co wyniesie danie na wyżyny smaku. W tym przypadku będzie to na pewno ser, a dokładniej dwa sery - feta i ricotta, ale nie tylko. I tutaj masz wybór. Możesz podać makaron z kurczakiem, możesz także użyć ryby, na przykład łososia (może być wędzony, szczerze polecam) lub w wersji bezmięsnej - tofu. Dziś skupimy się jednak na najbardziej klasycznej wersji, więc usmażymy najpierw kurczaka.
Zobacz wideo Zobacz przepis na przepyszny makaron z kurczakiem po toskańsku
Szybki makaron ze szpinakiem - w kwadrans zamienisz kuchnię w salę restauracyjną
Składniki:
- 300 g makaronu, najlepiej spaghetti lub tagliatelle,
- ok. 600 g świeżego szpinaku,
- ok. 400 g piersi z kurczaka,
- 100 g sera ricotta,
- ok. 70 g sera feta,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie),
- kilka łyżek wody z gotowanego makaronu,
- sól i pieprz do smaku, opcjonalnie zioła prowansalskie.
Makaron ze szpinakiem w serowym sosie - sposób wykonania:
- Zacznij od kurczaka. Mięso oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Następnie włóż do miski, dodaj łyżkę oliwy, sól, pieprz i suszony czosnek. Wymieszaj i odstaw. Możesz zrobić to dużo wcześniej, np. przed wyjściem do pracy lub nawet dzień wcześniej wieczorem.
- Makaron ugotuj al dente w dość dużej ilości wody z solą i odrobiną tłuszczu. Kiedy makaron się gotuje, przygotuj resztę składników i podsmaż kurczaka na niewielkiej ilości tłuszczu, polecam masło klarowane. Podsmażonego kurczaka zdejmij z patelni.
- Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na maśle na tej samej patelni, na której smażył się kurczak. Kiedy się zeszkli, dodaj opłukany szpinak. Podsmażaj, aż szpinak zwiędnie. Następnie lekko osól i dodaj pieprz.
- Ser feta pokrój w kostkę i dodaj do podduszonego szpinaku, dorzuć także ser ricotta. Podduszaj całość, aż sery się rozpuszczą. Następnie dodaj makaron i kurczaka. Całość dokładnie wymieszaj i jeśli uważasz, że sos jest za gęsty, dolej odrobinę wody spod makaronu. Przed podaniem możesz oprószyć startym twardym serem lub suszonymi płatkami chili.