Jadali to biedacy, teraz podają w karczmach. Szare kluski zrobisz w okamgnieniu za grosze

Ziemniaki rządzą i trudno znaleźć inne warzywo, które jest tak uniwersalne. Można zrobić z nich wszystko i najeść się do syta. Doskonale wiedzieli o tym już nasi dziadkowie, którzy z ziemniaków robili najpyszniejsze kluski. Kiedyś było biednie, ale było też pysznie i niech za przykład posłuży nasz dzisiejszy przepis. Kluski żelazne teraz podają w restauracjach, ty możesz je zrobić w kilka chwil.

Wszyscy kochamy ziemniaki i są takie przepisy, które mimo tego, że zakładają użycie tanich i prostych składników, pozwalają zrobić absolutnie przepyszne dania uwielbiane przez pokolenia. Tak właśnie jest z mnóstwem przepisów na dania z ziemniaków. Dziś na tapet bierzemy szare kluski, zwane także kluskami żelaznymi albo kładziokami. To danie, które smakuje naprawdę wyjątkowo. To najlepszy dowód na to, że za grosze można nakarmić całą rodzinę i to czymś naprawdę pysznym. Nasze dzisiejsze kluski ziemniaczane mogą być dodatkiem do sosów, gulaszów i pieczeni lub stanowić samodzielne danie podkręcone skwarkami i pokruszonym twarogiem. Pamiętaj jednak, żeby wybierać ziemniaki typu C, czyli mączyste. Takie do żelaznych klusek będą najlepsze.

Zobacz wideo Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zobacz, co możesz zrobić z nich na kolację

Szare kluski - tanie danie jak z karczmy

Składniki:

  • 500 g mączystych ziemniaków,
  • 1 duże jajko,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • masło.

Kluski żelazne - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i oczyść. Następnie zetrzyj je na najdrobniejszych oczkach tarki. Możesz także zmielić je w maszynce, to zdecydowanie ułatwi pracę. Zmielone ziemniaki porządnie odciśnij w gazie lub czystej ściereczce. Następnie przełóż ziemniaki do miski i odstaw na kilkanaście minut.
  2. Dodaj mąkę, wbij jajko i dodaj sól do smaku. Łyżką dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość gęste.
  3. W garnku zagotuj wodę z solą i łyżką masła. Ciasto na szare kluski przełóż na pokrywkę lub deskę do krojenia i łyżką zrzucaj kawałki ciasta na wrzątek.
  4. Szare kluski gotuj przez 3-5 minut, w zależności od tego, jak duże są. Podawaj okraszone skwarkami z cebulą, pokruszonym twarogiem lub na przykład jako dodatek do sosu grzybowego.
Więcej o: