• Link został skopiowany

Robię najlepsze ciasto no krokiety, nie żałuję masła i jednego dodatku. Są elastyczne i nie pękają

Ciasto na krokiety to w naszych głowach zwykle po prostu naleśniki. No cóż, możesz robić krokiety po prostu na naleśnikach, możesz zrobić je także z perfekcyjnych, delikatnych i cieniutkich naleśników, tak elastycznych, jak dobre rajstopy. Babcia podpowiedziała mi, co dodać do ciasta. Nie warto żałować masła i mąki. Teraz nie mówię o pszennej.
Jak zrobić elastyczne ciasto na krokiety?
Jak zrobić elastyczne ciasto na krokiety? Fot. Pawel Kacperek / iStock

Nie od dziś wiadomo, że babcine wskazówki są nieocenione podczas gotowania i za to jesteśmy wdzięczni. Ja szczególnie wdzięczna jestem babci za radę dotyczącą krokietów, a dokładniej idealnego ciasta na krokiety. To nie są takie zwykłe naleśniki - to nadnaleśniki. Cą cieniutkie, delikatne i gładkie jak policzek niemowlęcia. Podstawą jest oczywiście mąka, woda mleko i jajko oraz roztopione masło i jeden składnik, którego raczej nie dodaje się do zwykłych naleśników. Chodzi o mąkę ziemniaczaną. Skrobia w cieście pęcznieje i cudownie związuje składniki, w tym gluten zawarty w mące pszennej. To właśnie dzięki temu krokiety idealnie się zwijają i nie pękają. Są po prostu idealne, bez znaczenia, jaki wybierasz do nich farsz. 

Zobacz wideo Zobacz pyszny przepis na krokiety jajeczne

Najlepsze ciasto na krokiety - z masłem i mąką ziemniaczaną wyjdzie prima sort

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • pełna łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 duże jajka,
  • 5 łyżek roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Ciasto na krokiety - sposób wykonania:

  1. Na samym początku rozpuść masło i pozostaw, by lekko przestygło.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj mąkę ziemniaczaną, sól, wbij jajka. Dolej wodę i mleko, i mikserem wymieszaj na gładkie, lejące ciasto.
  3. Miskę z ciastem odłóż na 15 minut, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto na naleśniki do krokietów będzie dużo bardziej sprężyste, bo gluten i skrobia zawarte w mące złączą wszystkie składniki.
  4. Po upływie tego czasu do ciasta wlej płynne masło i ponownie wymieszaj. Pamiętaj jednak, żeby masło było letnie, a nie gorące.
  5. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Chochelką rozprowadzaj porcje ciasta krokiety po całej patelni i smaż, aż się zarumienią.

Tak przygotowane naleśniki na krokiety nie mogą się nie udać. Możesz używać ich jednak nie tylko do tradycyjnych krokietów w panierce. Będą idealne do wszelkich naleśników zapiekanych, w tym pysznych naleśników meksykańskich lub zapiekanych z kurczakiem i serem. 

Więcej o: