Z czym kojarzy nam się wiosna w kuchni? Oczywiście z nowalijkami, jajecznicą ze szczypiorkiem, szparagami i oczywiście młodą kapustą. Sezon na młodą kapustę trwa od kwietnia do lipca, jednak pierwsze główki pojawiły się w marketach już w połowie marca. Mój mąż jest ogromnym miłośnikiem młodej kapusty i nie chciał już dłużej czekać, by zjeść swój przysmak. Zapomniał jednak kupić boczek, ale nic nie szkodziło- mieliśmy w lodówce trochę wędzonej, swojskiej kiełbasy i peklowaną, pieczoną karkówkę. Mieliśmy także domową passatę (jeszcze został słoik z zeszłego roku), oczywiście czosnek, koperek i coś, czym mąż mnie bardzo zaskoczył. Udusił kapustę z odrobiną kminku. Przyznam szczerze, że zapomniałam, jak świetny aromat zapewnia ta przyprawa. Z całego gara na następny dzień został nam zaledwie rondelek. Już myślimy, kiedy zrobić młodą kapustę następny raz.
Zobacz wideo Znasz przepis na pyszna kapustę małosolną? Koniecznie zobacz nasze wideo
Pierwsza w sezonie młoda kapusta. Lepsza niż z boczkiem
Składniki:
- 2 niewielkie główki młodej kapusty,
- 2 laski wędzonej, swojskiej kiełbasy (ok. 300 g),
- ok. 300 g peklowanego, pieczonego lub wędzonego mięsa, ja miałam karkówkę,
- 300 ml domowej passaty pomidorowej,
- 1 szklanka bulionu lub lekkiego rosołu,
- 2-3 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- sól, pieprz, kminek, 5 listków laurowych, 8-10 kulek ziela angielskiego, sok z połowy cytryny.
Młoda kapusta z passatą i kiełbasą - sposób wykonania:
- Z kapusty oderwij wierzchnie liście i całość poszatkuj ostrym nożem lub zetrzyj na mandolinie. Kiełbasę pokrój na kawałki, podobnie pokrój karkówkę lub inne mięso, jakiego używasz.
- Przygotuj spory garnek i rozgrzej w nim łyżkę smalcu lub oleju. Następnie podsmaż kiełbasę i mięso. Kiedy się zarumieni, dodaj poszatkowaną kapustę.
- Wymieszaj i zalej bulionem lub rosołem. Zmniejsz moc palnika, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i kminek. Duś, aż kapusta zmięknie i nadmiar płynu odparuje.
- Dodaj zmielony czosnek, dołóż passatę i dopraw do smaku solą i pieprzem oraz opcjonalnie sokiem z cytryny. Dodaj także posiekany koperek i duś jeszcze przez pięć minut, by smaki się połączyły, a kapusta nabrała aromatu od przypraw.