• Link został skopiowany

Mąż zrobił pierwszą w tym roku młodą kapustę. Wyszła lepsza niż babcina przez dwa dodatki

W marketach i osiedlowych warzywniakach właśnie pojawiła się młoda kapusta, a to oznacza tylko jedno: zaczyna się najpyszniejszy okres w roku. Nic tak nie smakuje wiosną jak pyszna młoda kapusta duszona z koperkiem i doskonale wie o tym mój mąż, który ostatnio przydźwigał do domu dwie jasnozielone główki. Natychmiast zabrał się za gotowanie i powiem jedno - młoda kapusta w jego wykonaniu to majstersztyk. To za sprawą dwóch dodatków i jednej przyprawy.
Młoda kapusta z passatą i swojską kiełbasą
Joanna Szumilas-Głowacka

Z czym kojarzy nam się wiosna w kuchni? Oczywiście z nowalijkami, jajecznicą ze szczypiorkiem, szparagami i oczywiście młodą kapustą. Sezon na młodą kapustę trwa od kwietnia do lipca, jednak pierwsze główki pojawiły się w marketach już w połowie marca. Mój mąż jest ogromnym miłośnikiem młodej kapusty i nie chciał już dłużej czekać, by zjeść swój przysmak. Zapomniał jednak kupić boczek, ale nic nie szkodziło- mieliśmy w lodówce trochę wędzonej, swojskiej kiełbasy i peklowaną, pieczoną karkówkę. Mieliśmy także domową passatę (jeszcze został słoik z zeszłego roku), oczywiście czosnek, koperek i coś, czym mąż mnie bardzo zaskoczył. Udusił kapustę z odrobiną kminku. Przyznam szczerze, że zapomniałam, jak świetny aromat zapewnia ta przyprawa. Z całego gara na następny dzień został nam zaledwie rondelek. Już myślimy, kiedy zrobić młodą kapustę następny raz. 

Zobacz wideo Znasz przepis na pyszna kapustę małosolną? Koniecznie zobacz nasze wideo

Pierwsza w sezonie młoda kapusta. Lepsza niż z boczkiem

Składniki:

  • 2 niewielkie główki młodej kapusty, 
  • 2 laski wędzonej, swojskiej kiełbasy (ok. 300 g), 
  • ok. 300 g peklowanego, pieczonego lub wędzonego mięsa, ja miałam karkówkę,
  • 300 ml domowej passaty pomidorowej, 
  • 1 szklanka bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • pęczek koperku, 
  • sól, pieprz, kminek, 5 listków laurowych, 8-10 kulek ziela angielskiego, sok z połowy cytryny.

Młoda kapusta z passatą i kiełbasą - sposób wykonania:

  1. Z kapusty oderwij wierzchnie liście i całość poszatkuj ostrym nożem lub zetrzyj na mandolinie. Kiełbasę pokrój na kawałki, podobnie pokrój karkówkę lub inne mięso, jakiego używasz. 
  2. Przygotuj spory garnek i rozgrzej w nim łyżkę smalcu lub oleju. Następnie podsmaż kiełbasę i mięso. Kiedy się zarumieni, dodaj poszatkowaną kapustę. 
  3. Wymieszaj i zalej bulionem lub rosołem. Zmniejsz moc palnika, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i kminek. Duś, aż kapusta zmięknie i nadmiar płynu odparuje. 
  4. Dodaj zmielony czosnek, dołóż passatę i dopraw do smaku solą i pieprzem oraz opcjonalnie sokiem z cytryny. Dodaj także posiekany koperek i duś jeszcze przez pięć minut, by smaki się połączyły, a kapusta nabrała aromatu od przypraw. 
Więcej o: