• Link został skopiowany

Da się zrobić chleb bez m±ki? A jakże, wychodzi mięciutki, pyszny i długo nie obsycha

Trudno nam wyobrazić sobie życie bez chleba. Niestety, s± osoby z pewnymi schorzeniami, którym tradycyjny chleb szkodzi, lub po prostu nie po drodze im z m±k±. Dzi¶ mamy przepis na boski, mięciutki chleb bez m±ki, za to z mnóstwem smaku. To zaledwie chwila mieszania, resztę robi piekarnik. Zwykłe chleby z piekarni niech się wstydz±.
Chleb bez m±ki
Fot. iStockphoto

Ktoś może zarzucić mi, że chleb bez mąki to nie chleb, tylko coś w rodzaju placka. Trudno, ja mówię, że to jest chleb, bo robię z niego pyszne kanapki. Przepis na ten chleb będzie idealny dla osób, które nie jedzą produktów z glutenem lub w swojej diecie z jakiegoś powodu ograniczają węglowodany. Pokochają go także osoby aktywne fizycznie i sportowcy, bowiem jest fantastycznym źródłem białka. Przepis na chleb z twarogu jest banalnie prosty, wystarczy w zasadzie wymieszać składniki i upiec. Moje kanapki chyba jeszcze nigdy nie były tak pyszne i co ważne - chleb będzie mięciutki nawet przez kilka dni. Nie czekaj, tylko wypróbuj ten przepis - na pewno cię zachwyci, nawet jeśli jesteś zatwardziałym miłośnikiem (lub miłośniczką) pszennych wypieków. 

Domowy chleb bez mąki. Weź twaróg i kilka dodatków

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu w kostce,
  • 3 średnie jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g słonecznika,
  • 200 g siemienia lnianego,
  • sól do smaku (ja dodałam także łyżeczkę ziół prowansalskich),
  • 2 łyżeczki czarnuszki - opcjonalnie, ja lubię.

Chleb na twarogu - sposób wykonania:

  1. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć go widelcem lub zmiel praską lub tłuczkiem do ziemniaków. Raczej nie miel go w maszynce - małe kawałeczki sera sprawią, że chleb będzie miał przyjemniejszą teksturę. 
  2. Do twarogu wbij jajka, dodaj pełną łyżeczkę proszku do pieczenia, słonecznik, siemię lniane, przyprawy i ewentualnie czarnuszkę. Lubię ją za smak i jej właściwości obniżające cukier. 
  3. Energicznie wymieszaj całość na jednolitą, gęstą masę. Następnie przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. 
  4. Masę twarogową uformuj w kształt bochenka chleba i połóż na blaszce Możesz także upiec go w foremce keksowej. Następnie włóż chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - funkcja góra-dół. 
  5. Chleb twarogowy piecz przez 50-55 minut. Po upieczeniu ostudź na kratce. Pokrój go, jak już całkowicie ostygnie. Przechowuj w lodówce w woreczku strunowym lub pojemniku na żywność. 
Więcej o: