Trudno nam wyobrazić sobie życie bez chleba. Niestety, s± osoby z pewnymi schorzeniami, którym tradycyjny chleb szkodzi, lub po prostu nie po drodze im z m±k±. Dzi¶ mamy przepis na boski, mięciutki chleb bez m±ki, za to z mnóstwem smaku. To zaledwie chwila mieszania, resztę robi piekarnik. Zwykłe chleby z piekarni niech się wstydz±.
Fot. iStockphoto
REKLAMA
REKLAMA
Ktoś może zarzucić mi, że chleb bez mąki to nie chleb, tylko coś w rodzaju placka. Trudno, ja mówię, że to jest chleb, bo robię z niego pyszne kanapki. Przepis na ten chleb będzie idealny dla osób, które nie jedzą produktów z glutenem lub w swojej diecie z jakiegoś powodu ograniczają węglowodany. Pokochają go także osoby aktywne fizycznie i sportowcy, bowiem jest fantastycznym źródłem białka. Przepis na chleb z twarogu jest banalnie prosty, wystarczy w zasadzie wymieszać składniki i upiec. Moje kanapki chyba jeszcze nigdy nie były tak pyszne i co ważne - chleb będzie mięciutki nawet przez kilka dni. Nie czekaj, tylko wypróbuj ten przepis - na pewno cię zachwyci, nawet jeśli jesteś zatwardziałym miłośnikiem (lub miłośniczką) pszennych wypieków.
REKLAMA
Domowy chleb bez mąki. Weź twaróg i kilka dodatków
Składniki:
500 g półtłustego twarogu w kostce,
3 średnie jajka,
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g słonecznika,
200 g siemienia lnianego,
sól do smaku (ja dodałam także łyżeczkę ziół prowansalskich),
2 łyżeczki czarnuszki - opcjonalnie, ja lubię.
Chleb na twarogu - sposób wykonania:
Twaróg przełóż do miski i rozgnieć go widelcem lub zmiel praską lub tłuczkiem do ziemniaków. Raczej nie miel go w maszynce - małe kawałeczki sera sprawią, że chleb będzie miał przyjemniejszą teksturę.
Do twarogu wbij jajka, dodaj pełną łyżeczkę proszku do pieczenia, słonecznik, siemię lniane, przyprawy i ewentualnie czarnuszkę. Lubię ją za smak i jej właściwości obniżające cukier.
Energicznie wymieszaj całość na jednolitą, gęstą masę. Następnie przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem.
Masę twarogową uformuj w kształt bochenka chleba i połóż na blaszce Możesz także upiec go w foremce keksowej. Następnie włóż chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - funkcja góra-dół.
Chleb twarogowy piecz przez 50-55 minut. Po upieczeniu ostudź na kratce. Pokrój go, jak już całkowicie ostygnie. Przechowuj w lodówce w woreczku strunowym lub pojemniku na żywność.