Kotlety wszelakie mają swoje specjalne miejsce w sercu każdego Polaka i chociaż najczęściej stawiamy na klasyczne schabowe lub mielone, warto otworzyć się na coś innego. Jak zrobić najlepsze kotlety z kurczaka? Ale nie klasyczne sznycle smażone w panierce, tylko naprawdę pyszne, soczyste, delikatne i okrągłe? Kotlety siekane to ostatnio moje objawienie obiadowe i jak zrobiłam je pierwszy raz, to przepadłam, podobnie jak reszta mojej rodziny. Wystarczą ostry nóż, mięso, papryka, cebula, pietruszka i kilka drobiazgów, sporo oleju i głęboki, szeroki rondel. Trochę trzeba posiekać, ale warto, mówię wam.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne kotlety jajeczne z brokułami
Kotlety siekane. Tak soczyste i aromatyczne, że pożegnasz się z mielonymi
Składniki:
- 3 podwójne filety z piersi kurczaka,
- 2 czerwone papryki,
- 1 cebula, najlepiej większa,
- 3-4 ząbki czosnku,
- pęczek pietruszki,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka musztardy,
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 jajka,
- sól, pieprz, słodka papryka, odrobina curry,
- olej do głębokiego smażenia.
Kotlety siekane - sposób wykonania:
- Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w dość drobną kostkę. Następnie włóż do miski i dopraw ulubionymi przyprawami. Odłóż na kilka godzin do lodówki, to sprawi, że przyprawy przenikną do mięsa.
- Kiedy mięso nachodzi przyprawami, przygotuj resztę składników. Paprykę pokrój w mniej więcej taką samą kostkę, jak kurczaka, z kolei cebulę posiekaj dość drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę, a pietruszkę również drobno posiekaj.
- Do zamarynowanego kurczaka dodaj posiekane warzywa, wbij jajka, dodaj majonez, musztardę i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw, by masa na kotlety nabrała temperatury pokojowej.
- W szerokim rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia i głęboką łyżką nakładaj do niego porcje masy mięsnej na kotleciki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż kotleciki zaczną robić się rumiane.
- Po usmażeniu wyłóż kotlety na ręcznik papierowy, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką albo na zimno z sosem czosnkowym.