• Link został skopiowany

Weź ostry nóż, filet i paprykę. Tak soczystych i pysznych kotletów nie zrobi nawet Gessler

"W sumie zjadłbym siekane kotlety", powiedział mój mąż i już wiem, co zrobimy na dzisiejszy obiad. Kotlety siekane są pyszne, soczyste, delikatne, ale jednocześnie aromatyczne, a to przez dodatki. Trochę trzeba się nakroić, ale smak jest tak fantastyczny, że od dziś ostry nóż i filet z kurczaka będą twoimi najlepszymi przyjaciółmi.
Kotlety siekane z pietruszką
istock / ALLEKO

Kotlety wszelakie mają swoje specjalne miejsce w sercu każdego Polaka i chociaż najczęściej stawiamy na klasyczne schabowe lub mielone, warto otworzyć się na coś innego. Jak zrobić najlepsze kotlety z kurczaka? Ale nie klasyczne sznycle smażone w panierce, tylko naprawdę pyszne, soczyste, delikatne i okrągłe? Kotlety siekane to ostatnio moje objawienie obiadowe i jak zrobiłam je pierwszy raz, to przepadłam, podobnie jak reszta mojej rodziny. Wystarczą ostry nóż, mięso, papryka, cebula, pietruszka i kilka drobiazgów, sporo oleju i głęboki, szeroki rondel. Trochę trzeba posiekać, ale warto, mówię wam. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne kotlety jajeczne z brokułami

Kotlety siekane. Tak soczyste i aromatyczne, że pożegnasz się z mielonymi

Składniki:

  • 3 podwójne filety z piersi kurczaka,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 cebula, najlepiej większa,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka musztardy,
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • sól, pieprz, słodka papryka, odrobina curry,
  • olej do głębokiego smażenia.

Kotlety siekane - sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w dość drobną kostkę. Następnie włóż do miski i dopraw ulubionymi przyprawami. Odłóż na kilka godzin do lodówki, to sprawi, że przyprawy przenikną do mięsa. 
  2. Kiedy mięso nachodzi przyprawami, przygotuj resztę składników. Paprykę pokrój w mniej więcej taką samą kostkę, jak kurczaka, z kolei cebulę posiekaj dość drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę, a pietruszkę również drobno posiekaj.
  3. Do zamarynowanego kurczaka dodaj posiekane warzywa, wbij jajka, dodaj majonez, musztardę i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw, by masa na kotlety nabrała temperatury pokojowej.
  4. W szerokim rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia i głęboką łyżką nakładaj do niego porcje masy mięsnej na kotleciki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż kotleciki zaczną robić się rumiane.
  5. Po usmażeniu wyłóż kotlety na ręcznik papierowy, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką albo na zimno z sosem czosnkowym. 
Więcej o: