Dziś mamy przepis na zupę, która większości z nas kojarzy się z papkami dla niemowląt i raczej na pewno nie przychodzi do głowy, kiedy myślimy o wytrawnym, naprawdę wyjątkowym daniu. Zupa marchewkowa może smakować jak z dobrej restauracji, a to za sprawą zaskakujących dodatków. Spróbujesz i będziesz w szoku, że może być taka pyszna.
Pinkcandy /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa marchewkowa może być świetnym obiadem dla całej rodziny, popisowym daniem podczas spotkań w większym gronie i warto zawsze mieć słoik pod ręką, żeby szybko podgrzać i dostarczyć sobie porządną dawkę smaku i witamin. Nie będzie to jednak taka zwykła zupa marchewkowa, bowiem dodamy jej trochę orientalnego sznytu. Nie może zabraknąć mleczka kokosowego, kurkumy i czosnku. Wystarczy kilka chwil i przed tobą pojawi się porcja pysznej, parującej zupy o pięknym kolorze i niesamowitym aromacie. Polecam wypróbować, jeśli masz dość pomidorówek i krupników.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na idealną zupę ogórkową
Zupa marchewkowa z orientalną nutą. Nie przejdziesz obojętnie
Składniki:
600 g marchewki,
250 g ziemniaków,
biała część pora,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
400 ml lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego,
250-300 ml mleczka kokosowego,
1 płaska łyżeczka kurkumy i 1 łyżeczka curry,
masło,
sól i pieprz do smaku,
do podania grzanki lub ulubione nasiona, pestki.
Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym - sposób wykonania:
Przygotuj garnek z szerokim dnem i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj chwilę, aż się zeszkli. W międzyczasie pokrój w krążki por, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę, a marchewki w talarki. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Do zeszklonej cebuli dodaj por. Podsmażaj chwilę, następnie dodaj ziemniaki i marchewkę. Zwiększ ogień i w razie potrzeby dołóż odrobinę masła. Kiedy warzywa już się podsmażą, dodaj czosnek i kiedy uwolni swój aromat, dopraw warzywa do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą, następnie zalej całość gorącym bulionem.
Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Następnie wlej mleczko kokosowe i zmiksuj wszystko na gładki krem. Podawaj z grzankami, pestkami dyni lub nasionami słonecznika.