• Link został skopiowany

Kojarzy się z papką dla dzieci. Do marchewkowej dodaj 2 dodatki. Ten przepis to szał na talerzu

Dziś mamy przepis na zupę, która większości z nas kojarzy się z papkami dla niemowląt i raczej na pewno nie przychodzi do głowy, kiedy myślimy o wytrawnym, naprawdę wyjątkowym daniu. Zupa marchewkowa może smakować jak z dobrej restauracji, a to za sprawą zaskakujących dodatków. Spróbujesz i będziesz w szoku, że może być taka pyszna.
Zupa marchewkowa
Pinkcandy /Shutterstock

Zupa marchewkowa może być świetnym obiadem dla całej rodziny, popisowym daniem podczas spotkań w większym gronie i warto zawsze mieć słoik pod ręką, żeby szybko podgrzać i dostarczyć sobie porządną dawkę smaku i witamin. Nie będzie to jednak taka zwykła zupa marchewkowa, bowiem dodamy jej trochę orientalnego sznytu. Nie może zabraknąć mleczka kokosowego, kurkumy i czosnku. Wystarczy kilka chwil i przed tobą pojawi się porcja pysznej, parującej zupy o pięknym kolorze i niesamowitym aromacie. Polecam wypróbować, jeśli masz dość pomidorówek i krupników. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na idealną zupę ogórkową

Zupa marchewkowa z orientalną nutą. Nie przejdziesz obojętnie

Składniki:

  • 600 g marchewki,
  • 250 g ziemniaków,
  • biała część pora,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 ml lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego,
  • 250-300 ml mleczka kokosowego,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy i 1 łyżeczka curry,
  • masło,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do podania grzanki lub ulubione nasiona, pestki.

Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek z szerokim dnem i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj chwilę, aż się zeszkli. W międzyczasie pokrój w krążki por, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę, a marchewki w talarki. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  2. Do zeszklonej cebuli dodaj por. Podsmażaj chwilę, następnie dodaj ziemniaki i marchewkę. Zwiększ ogień i w razie potrzeby dołóż odrobinę masła. Kiedy warzywa już się podsmażą, dodaj czosnek i kiedy uwolni swój aromat, dopraw warzywa do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą, następnie zalej całość gorącym bulionem.
  3. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Następnie wlej mleczko kokosowe i zmiksuj wszystko na gładki krem. Podawaj z grzankami, pestkami dyni lub nasionami słonecznika.
Więcej o: