Wraz z nadejściem świąt wielkanocnych wiele osób wysiewa na talerzyki z watą rzeżuchę, która po wyrośnięciu jest piękną i smaczną dekoracją. Potem najczęściej ląduje na kanapkach lub w sałatkach, wzbogacając je bogatym, nieco ostrawym smakiem. Nie każdy wie, że z tej niepozornej, zielonej roślinki można również zrobić pyszną, pożywną zupę.
Rzeżucha, choć niepozorna, skrywa wiele dobrego. Te niewielkie, zielone kiełki to bogate źródło witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, witaminy C wspierającej odporność oraz A wpływającej na poprawę wyglądu skóry. Ponadto, jak donosi portal zdrowie.gazeta.pl, znajdziesz w niej również siarkę, wapń i magnez, a dzięki działaniu moczopędnemu dobrze wpływa na nerki. Z tego powodu warto hodować ją przez cały rok, a nie tylko wiosną. Jak zrobić z niej pyszną i zdrową zupę-krem?
Składniki:
Przygotowanie gęstej zupy z rzeżuchy jest naprawdę proste. Zacznij od posiekania i podsmażenia na maśle cebuli. Następnie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Co dalej?
Sadzisz rzeżuchę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.