• Link został skopiowany

Nie tylko na kanapki. Zerwij, zalej bulionem i zmiksuj. To najlepsza zupa na wiosnę

Co można zrobić z rzeżuchy? Wbrew pozorom nadaje się do jedzenia nie tylko na surowo. Zamiast tego zalej ją aromatycznym bulionem, dodaj kilka warzyw i będziesz mieć obłędny w smaku obiad w nietypowym, zielonym kolorze.
rzeżucha
Marina Bagrova / Getty Images/istock.com

Wraz z nadejściem świąt wielkanocnych wiele osób wysiewa na talerzyki z watą rzeżuchę, która po wyrośnięciu jest piękną i smaczną dekoracją. Potem najczęściej ląduje na kanapkach lub w sałatkach, wzbogacając je bogatym, nieco ostrawym smakiem. Nie każdy wie, że z tej niepozornej, zielonej roślinki można również zrobić pyszną, pożywną zupę. 

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Co można zrobić z rzeżuchy? Czas na zieloną zupę-krem

Rzeżucha, choć niepozorna, skrywa wiele dobrego. Te niewielkie, zielone kiełki to bogate źródło witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, witaminy C wspierającej odporność oraz A wpływającej na poprawę wyglądu skóry. Ponadto, jak donosi portal zdrowie.gazeta.pl, znajdziesz w niej również siarkę, wapń i magnez, a dzięki działaniu moczopędnemu dobrze wpływa na nerki. Z tego powodu warto hodować ją przez cały rok, a nie tylko wiosną. Jak zrobić z niej pyszną i zdrową zupę-krem? 

rzeżucha
rzeżucha VeraPetruk / Getty Images/istock.com

Składniki:

  • litr bulionu,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 szklanki rzeżuchy,
  • 2 średnie cebule,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.,
  • jajka przepiórcze (lub kurze),
  • szczypta soli i trochę pieprzu
  • opcjonalnie: oliwa do skropienia zupy po podaniu.

Jak się robi zupę z rzeżuchy? Przepis jest banalnie prosty

Przygotowanie gęstej zupy z rzeżuchy jest naprawdę proste. Zacznij od posiekania i podsmażenia na maśle cebuli. Następnie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Co dalej?

  1. Wszystko przełóż do garnka, zalej bulionem i zagotuj, aż warzywa zmiękną.
  2. W międzyczasie ugotuj na twardo jajka.
  3. Do bulionu i miękkich warzyw wsyp niemal całą rzeżuchę (zostaw garść do dekoracji), chwilę pogotuj i zmiksuj na gęsty krem.
  4. Zabiel śmietaną.
  5. Podawaj z przekrojonymi na pół jajkami i surową rzeżuchą. Smacznego!

Sadzisz rzeżuchę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: