Wiosna w pełni, za oknami ciepło i zielono, więc wiemy jedno: czas na lżejsze potrawy, na które czekaliśmy cały rok. Oczywiście zupę koperkową można robić nawet zimą, ale wiosną jej smak jest nie do podrobienia. Jeśli po świętach czujesz się nieco ociężale i masz lekki przesyt treściwych i mocno sycących dań, postaw na lekką koperkową. Jak ją zrobić? Możesz na dwa sposoby: z pulpetami albo bez. Wersja z pulpetami jest dużo pyszniejsza.
Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Lekka zupa na poświąteczne obżarstwo. Jak zrobić koperkową?
Składniki:
- ok. 1,5-2 l rosołu,
- ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka,
- 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera,
- 1 średnia cebula,
- 3-4 większe ziemniaki,
- większy pęczek koperku,
- 2-3 gałązki lubczyku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- kwaśna śmietana.
- masło.
Zupa koperkowa z pulpetami - sposób wykonania:
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki, marchewkę i pietruszkę w krążki, cebulę, seler i ziemniaki w kostkę. Mięso mielone przełóż do miski i wymieszaj z ulubionymi przyprawami, możesz wbić jajko. Z wyrobionej masy odrywaj niewielkie kawałki i zwilżonymi dłońmi formuj je w kształt kulek.
- Przygotuj garnek z szerokim dnem i rozgrzej w nim sporą łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż marchewkę, pietruszkę oraz seler. Podsmażaj na średniej mocy palnika, a kiedy warzywa lekko się zarumienią, dołóż ziemniaki.
- Podsmażaj jeszcze przez 5 minut, następnie zalej całość bulionem, zmniejsz moc palnika, wsyp pulpeciki i dołóż lubczyk. Gotuj na niewielkim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a mięso w środku zmieni kolor.
- Do zupy dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj 3-4 łyżki zahartowanej śmietany i zamieszaj. Gotuj jeszcze przez 5-7 minut.
Jeśli chcesz podać zupę koperkową bez mięsnych pulpecików, możesz dodać do niej ok. 3/4 szklanki kaszy manny. Możesz także zrezygnować z ziemniaków i dodać ryż lub kaszę pęczak. Jednak najważniejszy jest koperek - im więcej, tym lepiej, tutaj nie da się przesadzić.